2019. február 28., csütörtök

Egy értékrend nélküli pártról



Eddig is azt mondogattam, a Fidesz nem jobboldali, nem konzervatív, nem kereszténydemokrata, leginkább semmilyen oldali, egy értékrend nélküli, csak a nyers hatalmi érdekek vezérelte párt.
Gábor György professzor úr részletes indoklása:
Gábor György - "Nyílt kérés a hazai tollforgatókhoz
Az irodalmi és társadalomtudományi lapok ellehetetlenítése, az egyetemi autonómia visszavétele, a tan- és diszciplináris szabadság kétlábbal tiprása, a jól működő kulturális intézmények szétverése és vezetőiknek pártalkalmazottakra történő lecserélése, továbbá a virágzó színházi élet megfojtása, az ország leghíresebb és nemzetközileg is leginkább jegyzett, Magyarországnak amúgy külön bevételi forrást jelentő CEU-nak pusztán a legócskább politikai megfontolásokból és a zsarnok személyes bosszúja okán történt elűzése, s most a méltán legmegbecsültebb, nagy történelmi múltra visszatekintő és napjainkban a modern világ felé – hivatásából fakadóan - leginkább nyitott, a magyar tudomány és tudás alapjait képező magyarországi közintézményének, az MTA-nak újra csak a piszkos ideológia vezette egyszemélyes zsarnoki bosszú okán meggyalázott és – bárhogyan is legyen – soha többé vissza nem állítható módon szétvert pillanatában nagy tisztelettel kérném a tollforgatókat, újságírókat, szerkesztőket, szakelemzőket, politológusokat, mindazokat, akik mondanak valamit a fennállóról, hogy a továbbiakban ne használják a Fidesz-KDNP-hatalom leírására vagy jellemzésére a konzervatív jelzőt. Ha azt teszik, akkor vagy a rezsim kritikátlan szószólói és kiszolgálói, vagy tanúságát adják annak, hogy nincsenek tisztában a fogalom valódi jelentésével.
A konzervatív szó (latin conservo 1, -avi, -atum) jelentése: megőriz, megtart, fenntart, megment, épségben tart. Habár a fogalmat már korábban is használták, 1830 körül kezdték a politikában is alkalmazni. Semmit nem értünk meg belőle, ha nem tudjuk, hogy a konzervatív politikai kifejezés a jakobinus diktatúrára adott reflexiók, válaszok eredményeként született, Burke Töprengéseiben éppen úgy, mint mondjuk Chateaubriand munkásságában. Ami elfogadhatatlan volt e szerzők számára, összesűrítve: a jakobinus támadások az intézmények és az erkölcsök ellen; a szabadság eszméjének felcserélése a nihilizmusra; az (egyeduralkodóra építő) zsarnokság (akik Palkovicshoz írják a beadványaikat, tévednek. Itt mindent az egyeduralkodó dönt el és határoz meg. Palkovics csak egy gyáva végrehajtó, aki majd nemsokára már azt fogja mondogatni, hogy még szerencse, hogy én voltam az ítéletvégrehajtó, mert nélkülem még az MTA épületét is lebuldózerezték volna, s a Széchenyi lánchídhoz már összegyűjtötték az egykor fel nem robbant német aknákat); az emberek átnevelése a terror és az erőszak segítségével, a hatalomnak tetsző módon; a vallás és a vallási tudat politikai célokra történő manipulálása, egy új és forradalmi vallás kialakítása; az időszámítás teljes reformja, a múlt átírása, politikai érdekeknek történő alárendelése, és hogy Tocqueville-t is idézzem: „a jakobinusok nyelve… megtelt általános kifejezésekkel, elvont fogalmakkal, fellengzős megállapításokkal, irodalmi fordulatokkal…, már csak a helyesírás szabályait kellett volna elsajátítaniuk ahhoz, hogy középszerű író lehessen belőlük.”
A Fidesz-KDNP - összes apologétájával és kollaboránsával együtt, akik imádják magukat a jakobinusok ellenfeleinek beállítani - a maga rombolásaival, a pótolhatatlan értékek és a felhalmozott tudásanyag pusztításával a velejéig jakobinus tempó forradalmi-terrorisztikus végrehajtója, az egyeduralkodó akaratának megfelelően, amelynek az ég adta világon nincs semmi köze a konzervativizmushoz, épp ellenkezőleg: annak teljes tagadásával azonos.
Ne használjuk hát a konzervatív jelzőt a forradalmi-terrorista jakobinusokra!"
Hozzászólások
  • Echter István Gábor György - "Az MTA szétverésének előestéjén, s az egyetemek ellehetetlenítésének idején örömteli hírt olvasok: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egy új kutatóközpont jön létre, amely alá besorolt Stratégiai Tanulmányok Intézetének élére Prőhle Gergely került. Vagyis egy olyan intézetigazgató, akinek 53 éves koráig egyetlen tudományos publikációt sem sikerült összehoznia, s aki semmilyen tudományos fokozattal nem rendelkezik.

    Csak emlékeztetek arra, hogy pár hónapja még őt siratta az egész ország, mind a mai napig összeborzongunk érette, a nagy meghurcoltért, akinek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (bruhaha) éppen akkor csodálhatjuk meg triumfációját – a legminimálisabb tudományos teljesítmény nélkül -, amikor körülötte hullanak a tudományos intézetek, tanszékek, komoly tudományos teljesítményeket és eredményeket felmutatni képes tudományos kutatók. És csak halkan jegyzem meg: eközben például Magyar Bálint, aki mögött viszont van tudományos teljesítmény, egyszerűen nem teheti be a lábát semmilyen magyarországi egyetemre.

    És kedves gyerekek, ha egyszer Prőhle innen is kibukik majd, s újra vérezni fog a szívünk érette, már előre mondom, zárjátok el könnycsatornáitokat, mert lesz még belőle, bizony mondom néktek, ellentengernagy, főszakács, koncertmester, főpilóta, áruházi igazgató, diszpécser szolgálat vezetője, állatkerti főgondozó, bármi, amire anyapártja elszólítja őt, bármi, ami szem-szájnak ingere."
    3
  • Echter István Gábor György - "Lehet, hogy túl sötét tónusokban látok, de a pályázati rendszer ezzel eldőlni látszik, még akkor is, ha az elnök garanciát kér arra, hogy az intézetek megkapják a 2019. évi központi költségvetési támogatást. Ugyanakkor az egésznek a méregfoga a helyén maradt: pályáztatás esetén - gondolom - a pályázatokról nem az MTA tudós testülete dönt, hanem a pályáztató, a maga politikai és egyéb szempontjait érvényesítve. Vagyis hiába nyújtotta oda a bárány még a másik orcáját is a farkasnak, fel lett zabálva mindenestől."
    1
  • Echter István Lévai Júlia Míra - " Többeknél is érzékelem az elkeseredést és a rossz hangulatot, az MTA tegnapi közleménye miatt.

    Szerintem azonban ez nagyrészt indokolatlan. 


    Ha csak nem akart Don Quijote módjára belemenni egy értelmetlen harcba, véleményem szerint az MTA-nak az volt az egyetlen választása, amit most lépett. És szerintem a lépés Lovász kiváló matematikusi gondolkodását dicséri. 

    Mert miután Orbán már a pályázási lehetőségeken kívül, előre létrehozta és pénzzel kitömte a maga kis előőrseit, az egész rendszeren már nincs mit megtámadni, azt nem lehet megelőzni, hiszen életbe lépett. Ezért csak azt lehetett tennie az elnökségnek, hogy Orbánnak megüzenik: nem ő a kompetens a pályázatok elbírálásában, hanem az akadémia elnöke. 

    Igaz, ezt egy rossz fogalmazású mondattal tették közzé: "... a Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez". 

    Ezt én így fogalmaztam volna: "... a Program keretében előkészített támogatási igényeiket az Akadémia elnökéhez terjesszék fel, és ne a hatalom bármely képviselőjéhez". 

    Ha ezt írták volna, sokkal egyértelműbb a kiállásuk és ma mi sem üldögélnénk nyakig a pesszimizmusban. De úgy látszik, ehhez a nyíltsághoz már nem volt elég vér a pucájukban.

    Ezzel együtt szerintem ez a mondat és a mellé csatolt feltétel a törvényben garantált alapfinanszírozás megadásáról eléggé sarokba szorítja Orbánt. Hiszen épp az egyeduralkodói hiúságában sértette meg, a legérzékenyebb pontját találta el. 

    Biztos vagyok benne, hogy a tegnapi estéje a legvadabb őrjöngések közepette telt, és hogy még ma is fejveszett kapkodás zajlik: sem neki, sem a vazallusainak nincs jó ötletük ahhoz, hogy mi is lenne erre az ütőképes választ. 

    Persze hogy megtehetik, hogy visszautasítják a zsarolást és kikérik maguknak, hogy az akadémiai kutatásokat az akadémia elnöksége bírálja el, és ne ők, de ahhoz nyíltan ki kell mondaniuk, hogy szakmai szempontból is ők akarják uralni a kutatásokat, vagyis hogy totálisan meg akarják semmisíteni a tudományok önállóságát: hogy Orbán valóban maga a Sztálin. Ám szerintem ezt nem engedheti meg magának Európa legkiválóbb pávatáncosa, és ezt ő is tudja.

    Ha nem is mattot, de sakkot kapott, és zavartalanul semmiképp sem folytathatja, amibe belekezdett."
    3
    • Kácser Pál Echter István Volt alkotmánybíró mai interjúban elhangzott álláspontja szerint aki a költségvetési törvényben meghatározott célú támogatás kifizetését pályázathoz köti, megsérti az államháztartási törvényt, bűncselekményt követ el, és abban való részvételre felbújt. Éppúgy bűncselekmény ilyen összegért pályázatot benyújtani.
    • Echter István Hallottam, nagyon egyet is értettem vele. Kíváncsi vagyok legalább a nyilatkozata alapján indít-e valaki ilyen pert. Ha áttételesen, én is érintett vagyok, te is, tőlünk eleve nem fogadnának el egy ilyen beadványt.
      1
    • Kácser Pál Echter István Szerinted Polt ügyészsége rögtön, vagy azonnal megindítaná a nyomozást?😂 de inkább 😡
    • Echter István Ők biztosan nem indítanak eljárást, még meg is indokolják, miért nem, melynek lényegi eleme, nehogy bíróság elé kerüljön az ügy.
      Szerintem, az Akadémia vezetésének kellene egy ilyen eljárást elindítani, valószínűleg ők ezt kockázatosnak tartják.
      Tovább
      2
    • Kácser Pál Mind beállt a sorba és s...nyaló lett.
      1
    • Echter István A tagok közül ilyen nyilatkozat egyedül Kovács Árpádtól lenne elvárható, de ő is nagyon kiszolgálója lett ennek a rendszernek. Lásd például az államadósság mérésének ügyében a költségvetési wunderwaffe, a "mérőnap" szédelgő feldicsérése. Matolcsy Györgytől, Domokos Lászlótól semmilyen önálló gondolat és akció nem várható el.
    • Kácser Pál Echter István Leginkább Kovácsra gondoltam én is. Ő mindig is eléggé "politikus" volt az állásfoglalásokban.
    • Echter István Diplomatikusan megszólalhatna, hogy ez azért nem járja! Legalább ennyit.
    • Kácser Pál Echter István Jaj Istvánom! Te még mindig ilyen idealista vagy? Mit kell még tennie Viktornak, hogy felnőj?
    • Echter István Én a 2010--es újbóli hatalomra jutásukkor is azt mondogattam, nem kell csodálkozni semmin, mert ezek mindenre képesek. Aztán az ember fia újra és újra meglepődik, hogy ez is, az is, de még amaz is belefér a mindenbe. Pedig a mindenbe tényleg minden belefér.

      Talán méltatlan ide idézni, de József Attila néhány sora jut ilyenkor az eszembe:
      "...csak ami nincs, annak van bokra,
      csak ami lesz, az a virág,
      ami van, széthull darabokra..."

      Persze, csak annyit írtam "megszólalhatna", ez egy elvi lehetőség, de tudom, a valóságban ez kizárt.
      2


xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése