2019. február 28., csütörtök

Kordon mögé bújt!





Elbontotta a kordont, hogy aztán a kordon mögé bújhasson!
Azt eddig is tudtuk, hogy se nem szeret, se nem mer vitatkozni, nyilván nem képes rá. Valami önkritikusság támadhatott fel benne, szerette volna megkímélni az arra járókat a "beszédétől", újabb zavaros hablatyolásától. Évek óta elképedve hallom: "Orbán Viktor évet értékel", fogalmam sincs mit is lenne képes ő reálisan elemezni. A CEU elüldözése és a Magyar Tudományos Akadémia szétrombolásának megindítása és még annyi minden után elég nagy bátorság ártatlan kis mezei liliomként kiállni a nyilvánosság elé.
Újra évet értékelt Orbán. Ezt amerikai mintára annak idején ő vezette be Magyarországon, azt hívén ezzel azonnal az USA elnökeinek a magasságába emelkedik, vagy legalábbis partnernek tekintik a tengerentúlon. Látjuk, mi valósult meg ebből, senki sem kíváncsi erre a politikai giccsel házaló, demagóg, populista, hablatyoló figurára.
"Fogták szelíd kezekkel."
"Mondjátok csak, tudtátok, hogy az algíri bejnek egy óriási bibircsók van az orra alatt?"
"Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim?....A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.
Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl, s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.
Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!…"
Ady Endre - Menjünk vissza Ázsiába (részlet)
Hozzászólások
xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése