2018. április 8., vasárnap

Választási emlék

2014. április 8.-i bejegyzés és hozzászólások:

A MAZSIHISZ gratulált Orbán Viktornak újraválasztása alkalmából. Érdemes figyelni a fogalmazásra, zárójelben írtam a megjegyzéseimet:
„MAZSIHISZ köszöntése:
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Engedje meg, hogy a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében őszintén gratuláljunk ahhoz, hogy 2014. április 6-án a választók akaratából ismételten Ön alakíthatja meg Magyarország Kormányát.
Biztosak vagyunk abban, hogy a következőkben a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását, vallhatja meg ősei hitét ebben az országban."
(azaz, ("következőkben"!), eddig - az Orbán kormány regnálása alatt - nem élhettek félelem nélkül, és nem léptek fel érdemben a hívők zaklatásával szemben)
"Hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a Holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire."
(azaz, ("fellép majd"!), eddig nem lépett fel kellő határozottsággal, őszintén ezen eszmék ellen, csak úgy tessék-lássék, ahogy éppen a napi érdeke alapján gondolni vélte)
"A magyarországi zsidóság bízik abban, hogy az évszázados hagyományoknak megfelelően közjogi státusza változatlan marad, és a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát."
(„azaz, nem kérnek a Horthy-kultusz újjáélesztéséből, nem akarnak látni a Magát Jobbiknak Nevező Párt által diktált új zsidótörvényeket)
Kicsit olyan ez a gratuláció, mint a németeké, vagy az Európai Unióé. Ugyanis ők is bizakodásukat fejezték ki, hogy az újabb és ekkora felhatalmazás birtokában most már talán csak betartja a demokrácia írott és íratlan szabályait, tiszteletben tartja az Európai Unió, az európaiság értékeit.
Ha ilyen gratulációkat kapnék, azért minimum elgondolkodnék rajtuk.
A MAZSIHISZ köszöntésére nagyon gyorsan megszületett a szimbolikus válasz:
Újsághír: a mai nappal elkezdték építeni mindenféle egyeztetés nélkül a Szabadság téren a német megszállás emlékművét.
Mondjuk ennek volt levélbeli előzménye:
Orbán húsvét után tárgyalna a Mazsihisszel
Index
2014. 02. 20. 10:34
Február 15-én, a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, hogy a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak - írta Orbán Viktor abban a válaszlevélben, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőségének küldött. Orbán szerint az a veszély fenyeget, hogy "a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját". Ezért a miniszterelnök a levélben azt javasolja, hogy a párbeszédet "a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után" folytassák, de a munkacsoportok addig folytassák a munkát.
A választások április 6-án lesznek. Húsvét hétfő ebben az évben április 21-re esik, a zsidó pészach ünnepe április 14-22-ig tart.
Orbán a levele elején megismétli: korábbi és mostani kormánya is zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, nyitottsággal és együttérzéssel fordul az áldozatok, az emlékezők és az emberi méltóság hívei felé.
Azaz előzetes egyeztetés és húsvét után. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy a szoborépítő brigád az egyik munkacsoport, amelyik zavartalanul folytathatja munkáját.
Gábor Matyó Orbán Viktor levele a Mazsihisz vezetőinek, saját kezű aláírásával:http://www.kormany.hu/.../Heisler%20Andras%2020140219.pdf
Kezelés

4 éve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Echter István Kedves Gábor!
Köszönöm!
István

Kezelés

4 éve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Echter István A giccsgólemként, történelem hamisításként és megszégyenítésként tervezett megszállási emlékmű közvetlen közelében van az úgy nevezett "Hazatérés Templomának" (ifj. Hegedűs Lóránt), világosan látszik, hogy megvalósulása esetén a keret- és verőlegények, a nyilas egyenruhába bújt masírozó gárdisták egyfajta zarándokhelye lesz.
Kezelés

4 éveSzerkesztve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Gábor Matyó Sajnos, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke elveszítette szava hihetőségét. Önmaga rombolta le aláírásával hitelesített mondanivalójának hitelét. Oda fejlődött vissza, hogy agresszív önérvényesítésében olyan cinikus ámokfutásba kezdett, amit láthatóan a legkevésbé sem befolyásol az elegancia, a nagyvonalúság és az intellektuális, árnyalt körültekintés, hanem csakis a "centrális erőtér" autokratikus, vadkeleti despotizmusa.
Kezelés

4 éve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Echter István Az én szememben már 1989. június 16.-án elveszítette a szava hihetőségét, amikor megegyezés született az 56-s mártírok újratemetése kapcsán, hogy egyik szónok sem beszél a szovjet csapatok kivonásáról, részben mert már hetek óta folynak erről a tárgyalások, részben abban az időben mindig egy-egy ügyre koncentráltunk, mondhatni alkalmanként egy ügyüek voltunk. Orbán Viktor tudta, hogy a többiek nem fognak erről beszélni, és politikai haszonlesésből előhozakodott a témával, mintha ő lenne az a bátor ember ebben a kis hazában, aki erről egyedül képes a nyilvánosság előtt beszélni. Ha úgy lett volna, akkor Pákh Tibort kellett volna erre a beszédre megkérni, ő addig - a kivonulásig - nem volt hajlandó másról beszélni, és ennek nagy hangerővel mindig hangot is adott.
Én akkor éppen díszőrségben álltam az egyik koporsónál, amikor egy kétségbeesetten, eltorzult hangon rikoltozó szónokra lettem figyelmes, ez volt Orbán Viktor, és az ő "nagy" beszéde.
Arról a hazugságról nincs ilyen kézzelfogható bizonyiték. Most már időnként dokumentálja ő is.
Azt, hogy ő sohasem hazudott életében egyébként a leghitelesebb forrásból, tőle magától, tudjuk.

Kezelés

4 éve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Gábor Matyó A magam részéről nem vagyok híve Havas Henrik szellemiségének, stílusának, de amikor a Voks című műsorában minden riporteri etikai kódexet szabályt felrúgva, szinte fuldokolva, szóhoz alig engedve Fodor G. Gábort, a FIDESZ teoretikusát, udvari értelmiségét szidta Orbán Viktor a választási éjszakán mondott beszédét: "egyetlen szavával sem értek egyet" az "egetrengető győzelemről" ....nos, akkor életemben először Havas Henrik mellé tudtam állítani véleményemet.
Kezelés

4 éve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Echter István Erről éppen lemaradtam, majd az ATV videótárában megnézem, köszönöm.
Ezeket a figurákat én sem értem, értelmiséginek tartatják magukat, és mintha nem hallottak volna Julien Benda 1927-ben írt művéről, Az írástudók árulásáról. Vagy nem értették meg a fi
gyelmeztetést.
Ezt a figurát hallottam néhányszor, valami hihetetlenül szánalmas, kifacsart, kínban mosolyogtató logikával próbálja az éppen aznap aktuális fideszes álláspontot igazolni.

Kezelés

4 éveSzerkesztve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése