2018. április 19., csütörtök

Az EU civil szervezetei ellen???!!!

Az egész társaság teljesen és végérvényesen megzakkant? Ha Orbán cezaromániája paranoiával társul, miért kell azt a többieknek is átvenni?
Néhány évtizeddel ezelőtt láttam egy rajzfilmet "Díszlépés" volt a címe. Az egész talán félperces időtartamú, de nagyon jól kifejezi a Fidesz lelkületét.
A rajzfilmben éppen egy díszszázad gyakorlatozik, csak valahogy sehogy sem akar az egységes lépés kialakulni, valami torzulás jelentkezik az összhatásban, mintha meg-megbiccenne az alakulat valahol. Utánanéznek, mi is lehet a probléma oka. Kiderül, az egyik katonának rövidebb az egyik lába, mint a másik. Nagyon méltányos megoldásra jutnak, minden katonának felkötik az egyik lábát, és innen kezdve egyszerre és egyformán biceg az egész század.
Sokan hiszik azt a Fidesz-ben, csak felemelem önként a fél lábam, aztán majd ha kedvező alkalom adódik, akkor leengedem. És nem jönnek rá, sokukra a bicegés már régen ráégett, soha többé nem tudnak majd megszabadulni tőle.
Egy ideje a civil szervezetekkel nem tudnak megbékülni. Zavarja őket, hogy önállóan gondolkodnak, nem várják meg a kormányzati direktívákat, saját maguk akarnak alternatívákat felmutatni, nem kérnek a kormányzat gyámkodásából, horribile dictu kritizálják annak tevékenységét.
Micsoda dolog, honnan veszik a bátorságot a Krisnások és mások, hogy ételt osztanak a rászorultaknak, amikor a kormányzattól választások előtt akár Erzsébet utalványt is kaphatnak.
Az EU Parlamentben lévő fideszes különítmény nem szavazta meg az európai civil szervezetek támogatására létrehozandó pénzalap javaslatát. Ettől persze még el fogja az EU Parlamentje fogadni, csak a szégyen és a lenézés lep el megint minket, és "lerakódik, mint a guanó....".
Széchenyi István azt vallotta a civilekről - Az angol mintára létrehozandó egyesületektől magánberuházások ösztönzését, a „nyomorult embertársak” gyámolítását, a tudomány előmozdítását, politikai szerepvállalást, azaz aktív cselekvést várt. A kormánytól való függetlenséget egyben az önkény és a paternalizmus elleni garanciának is tekintette. Minél erősebbek az egyesületek, annál jobban csökken az országban a kormányzattól való függés és a jobbágyi szemlélet. A kormány lehetőleg "semmi részt ne vegyen" a civil szervezetek életében!
„Lassanként végre rájöttem: hogy szinte mindaz, amit a legjobban bámultam, nemcsak hogy nem a kormány által lett felállítva, hanem a kormány még a legkisebb segítséggel sem vett benne részt. És az egyes személyek sem létesítettek szinte soha egy nagy egészet; hanem azok a tárgyak vagy inkább remekek – amelyekről nem elég hallani vagy olvasni, hanem az igazságos ítéletalkotás érdekében azokat látni kell –, általában egyesületek munkái és alkotásai.” (Széchenyi István)
Valaki megcsípné, vagy felébresztené őket?! Rájönnek valaha is, hova vezet az Európai Unió és a civilekkel szembeni menetelésük?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése