2018. április 6., péntek

Egy kéretlen bejelentőre


Ez egy 2014-es facebook bejegyzés, most hozta fel, mint amit kéretlen tartalomnak minősítettek és ezért letiltották. Én látom ma, más nem láthatja. Egy korábban nagyon kedves ismerősömre gondolok, ő jelezhetett a facebook-nak, időközben fideszes lett.

Tessék eldönteni, lehet-e ez a pár sor betiltandó, kéretlen tartalom! Hol élünk?


"A németek után az Európai Unió is gratulált Orbán Viktornak.
Nincs egy kis mellékíze ezeknek a gratulációknak? Ugyanis bizakodásukat fejezték ki, hogy az újabb és ekkora felhatalmazás birtokában most már talán csak betartja a demokrácia írott és íratlan szabályait, tiszteletben tartja az Európai Unió, az európaiság értékeit."



P.T. hozzászólása:
István, ezekért a mai kommentekért kár. Mene tekel ufarszim. Ennyi a szoclib oldal ereje/tömegeket megszólító képessége. A teljes alkalmatlanságot az mutatja, hogy Mesterházy szerint "Nem fordult meg a fejemben, hogy lemondjak", holott az, hogy a Jobbiktól is kikaptak, egyértelműen az egész vezérkar távozását kellene, hogy eredményezze.

Válaszom:
Kedves T.!

Egymással nem szoros korrelációban lévő dolgokat vonsz össze.

Azon én is megdöbbentem, hogy Mesterházy kijelentette tegnap az Egyenes Beszédben Kálmán Olgának, nem ajánlja fel az Összefogásban résztvevő pártoknak a lemondását, holott ezt már a választások éjszakáján meg kellett volna tennie. Azon is, hogy az alacsony választási eredményhez vezető okokat alapvetően külső körülményekben kereste.

Nekem már az furcsa volt, amikor az egyezség megszületett, Bajnai Gordon visszalépett, milyen leplezetlenül boldog volt Mesterházy, mint aki már mindent megnyert ezzel a fejleménnyel. Közben a 17%-osra csökkent népszerűségű MSZP a saját korábbi intézményrendszerével foglyul ejtette az Összefogás pártjait. Úgy érezték, megnyerték, lenyelték a demokratikus ellenzéket, visszaállt az MSZP balodali hegemóniája. Gyakorlatilag a választási kampány, a lista lényeges elemeit alapvetően az MSZP határozta meg, nyomasztó volt a túlsúlya, nem vették észre, nem lehet pártkongresszusok felhatalmazása alapján választást nyerni.

Egy másik „érdekes” eleme a választásoknak, hogy a fidesz most kevesebb szavazatot kapott, mint 2002-ben, 2006-ban, amikor elvesztette a választást, de kevesebb szavazatot kapott, mint 2010-ben. A demokratikus ellenzék növelte szavazatai számát, a fidesz mégis nem egészen 2 millió szavazattal a háta mögött újra 2/3-os eredményt érhet el az Országgyűlésben. Neked, mint jogásznak, nem kell mondanom, ez a választási törvény egyoldalúsításának, a győztest túlzó mértékben jutalmazó módosításának az igazolása.

Megnéztem újra a bejegyzéseimet, nem tudom melyikért kár, melyiket értelmezted úgy, hogy túlértékeltem az MSZP szerepét. Navracsics méltatlan és hazug kitámadására? Ha valaki elvárja, hogy őt a fidesz kultúrtagozatához sorolják, az ne tegyen ilyeneket. Nem én gratuláltam úgy Orbán Viktornak, remélem, most már betartja a demokratikus értékeket, csak észrevettem. Ady Endre publicisztikáját ajánlom figyelmedbe, sok-sok írása mintha ma lenne, mintha száz év alatt a magyar társadalom zsigeri gondolkodásában semmi sem változott volna. Úgyis gondolkodtam azon, rád/gyerekeidre hagyom a könyvtáramat, talán már csak pár évet kell erre várni.

Biztos láttad kedvenc idézetem: „Ha örökké élnék, a legnagyobb bűnt az követné el velem szemben, aki elveszi az életemet. Miután nem élek örökké a legnagyobb bűnt az követi el velem szemben, aki az életem értelmét veszi el.” (Karinthy Frigyes)

Elég sokat dolgoztunk azon együtt képviselőként, hogy ebből az újsütetű demokráciából legyen valami. Most ez néhány éve romokban hever. Ha kormányváltás lett volna, és minden kedvezően alakul, akkor is hosszú évek kellettek volna ahhoz, hogy a 89-90-es „emelkedő nemzet” (Német László) érzést újra megtapasztalhassuk. 2018-ban a választások idején, ha megélem, 65 éves és 7 hónapos leszek. Mit fogok én már látni a demokrácia helyreállításából, és főleg milyen része lehet ez akkor majd az életemnek?

1997-ben azért hívtak az MTI-hez, vegyek részt a költségvetési szervből részvénytársasággá való átalakításban. A pénzügyi, számviteli, ügyviteli szabályozási, számítógépes könyvelési rendszerre való adaptálási feladatokat és még annyi minden mást megvalósítsak. Egy eredményesen, jól működő szervezetet hoztunk létre. Ez mára megszűnt, maradt egy 60 fős irányító szervezet. A régi MTI helyét ugyan nem hintették be sóval, de az újat felszentelték. Ha elmegy valahonnan az ember, vagy elküldik, de amit létrehozott az működik tovább, kevésbé fájdalmas az elválás. De hogy látható koncepció nélkül megszűnik minden, amit csináltál, nos, ez finoman szólva kiábrándító. 15 évemet és 5 hónapomat dobták ki az ablakon, nem vigasztal, hogy ezzel nem voltam egyedül.

Nyilván még mindig van, amit az életemben tönkre lehet tenni, most olyan időutazásfélében érzem magam. A pontos időpontot még nem látom, hova robogunk vissza a múltba. A múlt század 50-es éveibe, 30-as, vagy 40-es éveibe, vagy ezekből lesz valami emészthetetlen katyvasz. Érdeklődéssel figyelek, akkor én még nem éltem, az 50-es évekről nincs személyes emlékem, de semmiféle visszavágyódás nem volt bennem, ránk csukták a szerelvény ajtaját.
A beidézett Gyurcsány videót nem nézem meg, törlöm, szíves engedelmeddel. Ezek a címbeli kiszólások tőlem idegenek, kocsmai kurjongatásnak tűnnek.

Az őszödi beszédben lényegében azt mondta el, fejezzük be a hazudozást, és hozzuk vissza a gondolatokat a politikába. Ezt nem tudják neki megbocsátani.
Ahhoz, hogy Gyurcsány nyugton tudjon maradni, nem kitiltani kellene őt a politikából, hanem legalább hasonló felkészültséggel, elemző és rendszerező készséggel, valamint jó kommunikációs és vitakészséggel rendelkező embereknek kellene nagyobb mértékben beszállni a politikába. Addig Gyurcsány mindig azt fogja érezni, ez is, meg ez is hülyeségeket beszél (elnézést a szóhasználatért), és ingerenciája támad, hogy megszólaljon. Nem vagyok Gyurcsány rajongó, tisztelem a képességeit, de nem demokratikus elintézési módszer, kellemetleneket mond, nagyon sokszor fájóan igaza van, tiltsuk be, ne kelljen vele vitatkozni. „Ne a tükröt szidd, ha a képed ferde” (Gogol). Persze, ő utána a többi kellemetlenkedőt is, az talán már egyszerűbb lesz, az étvágy nem fog csillapodni.

Én hiszek abban, hogy a magyar nyelvnek, az egyes szavainak van jelentése, attól nehéz elvonatkoztatni. Egy versengő többpártrendszerben egyébként is minden párt jobbnak gondolja magát a többinél. A szélsőségesen kirekesztő pártot, amellyel az európai „rokon” pártjai sem akarnak közösködni, én vagy a nevének ellentettjeként hívom, vagy Magát Jobbiknak Nevező Pártnak. A Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt nevét is ki tudtuk mondani, ezt se kellene kényelmi okokból mellőzni. A tisztesség kedvéért az FKGP eredete okán nem hasonlítható ehhez a párthoz.

Az tényleg szégyen, az országunk szégyene, hogy így előre tudtak törni. Nem kellene előttük sem róka-, sem pávatáncot járni. A fidesznek fel kellene ismernie, hogy ez ügyben csatlakoznia kellene a demokratikus pártokhoz, és közösen kellene elítélniük a Magát Jobbiknak Nevező Párt minden rémséges ötletét és cselekedetét. Ez a probléma ezen túl gazdasági, szociális elemeket is tartalmaz, ezeken is kellene javítani, de mindez nem elegendő „a dolgozó nép okos gyülekezetében hányni-vetni meg száz bajunk” – ez is kellene. Világosan elmondani mindenkinek mit jelent a demokrácia, miket tekintünk demokratikus értékeknek, mivel jár ezek semmibevétele, létre kellene hozni a demokrácia népiskoláit és népfőiskoláit.

Más levelem majd több lesz és vidám

Üdvözlettel

István


A többször hivatkozott vers:

Karinthy Frigyes - Méné, tekel... 

Hallgasd meg, aztán mondd utánam ezt:
Versben mondom, hogy jobban megjegyezd.

Szívedbevésem és füledberágom:
Rossz volt embernek lenned a világon,

e korban, melynek mérlege hamis,
S megcsal holnap, mert megcsalt tegnap is.

Délben az ember megkísértetett,
Az éjben sírtak a kísértetek.

Siratták Krisztus gyötrelmes keresztjét,
De a gyilkost megint hősnek nevezték.

A férfi vért ivott s a nő velőt,
Künt a költő bőgött a bolt előtt.

Halottra adtak selymet és brokátot,
Az élő rongyos volt és vért okádott.

Virággal hintették a síri vermet,
Az élő künt a hó alatt didergett.

Hangos szóval esküdtek a koporsón,
Az élő halkan jajgatott a borsón.

Bámult a gyermek, nagy szemét kinyitva,
Az aggok hallgatták, gyáván sunyítva,

De szembeköpte mesterét a hitvány
Piszkos rüpők, a szemtelen tanítvány.

Hajók rohantak égő tűzveszélyben,
A ringyók cifra rongya szállt a szélben,

De a legszebb és a legékesebb
Szemétdombon rohadt el, mint az eb.

Most hát kezem tördelve, sírva kérlek,
Készülj, figyelj: készül a tiszta mérleg.

Tedd most szívedbe és füledbe el —
Az értelmét majd megtudod, ha kell.

MÉNÉ, TEKEL — ha érted, vagy nem érted,
Jegyezd meg jól: tenéked szól s teérted.

Egykor sötétben elmondott dalom,
Mint lángírás, világít a falon.

Jegyezd meg jól: ma szürke szók ezek,
De élni fognak, hogyha én nem élek
S lesznek, ha nem leszek.

-------

Egyébként kicsit félrevezető az általad beidézett mondás, kicsit nyegle tőled.
Megmérettél - ez igaz
Könnyűnek találtattál - némi 2/3-os törvénykezési rásegítéssel, mint amikor a boltos fordítva csal, de tényleg veszített az Összefogás
És felosztják a birodalmat - ilyen már régóta nincsen, csak egyesek fantazmagóriájában, csak annyiban igaz, hogy a demokratikus ellenzéknek újjá kell szerveznie magát, én inkább egy régi taoista bölcsességet vennék elő: a régit megőrizve és meghaladva létrehozni az újat - a rendszerváltás értékeit, célkitűzéseit egyikünk sem vitatja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése