2018. április 29., vasárnap

Fordított "ördögűzés" Németh Szilárd módra

Négy sarkalatos erény, az igazságosság, a mértékletesség, az erősség és az okosság mentén kívántak szándékuk szerint keresztény értelmiségiek megszólalni. Kötetbe is szedték gondolataikat, amely az "Újra nevén nevezzük" címet kapta.
Aztán jött Németh Szilárd ráfújt az igazságosságra, a mértékletességre, az erősségre, ja és ő személyesen az okosságra is, és az általuk teremtett mocsárból felbukkanni vágyó erények kötetestül a semmibe zuhantak vissza.
Mi is volt az értékűző ember varázsszava? Soros!
Tőle és a feltámadni vágyó erényektől féltette ez a drága jó ember a miniszterelnököt. Őnáluk az igazságosság, a mérsékletesség, az erősség, az okosság, ja és a Soros a tömjénfüst, mert ezektől láthatóan nagyon félnek!
Néhány idézet az általuk ördöginek tekintett iratból:
"Az tapasztaljuk, hogy kevés kiválasztott ember aránytalanul nagy mértékben részesedik a javakból, mint például egy törekvő, de “jó” kapcsolatokkal nem rendelkező polgár. Ez a jelenség olyan mértéket ölt, hogy amennyiben a fennálló jogrend, és annak érvényesítésére szolgáló intézményrendszer keretei között nem bizonyítható a törvényszegés, kiderül, hogy a jogrend és az intézményrendszer nem képes érvényt szerezni az erkölcsi elvárásoknak."
"Üstökösszerűen felívelő embereket látunk, mindennaposak a vagyon és az állami adminisztráció létráin mérhető gyors előmenetelek, valamint bukások. A kirakatemberek látványos és nehezen magyarázható gazdagodása nemcsak azért okoz kárt, mert közpénzt magánosít, hanem azért is, mert rossz, követhetetlen mintát ad."
"Egy fejlett országban a jó szakemberek kormányváltás esetén is a helyükön maradnak. ”Az elsősorban szakmai tudáson alapuló rendszer kialakítása a hazai közéletnek is jót tenne”
"A politikusok celebbé válásának talán legfontosabb oka, hogy a mai magyar közélet nem programokról, nem a választóknak kínált megoldási javaslatokról szól, hanem a karakterekről és karaktergyilkosságokról, vagyis politikai marketingről."
"A jelenlegi közélet és közhangulat tele van mértéktelenséggel. A közéletben minden fekete-fehér, egyszerű és radikális: a szövegek, amiket a közmédiában hallhatunk, a jelszavak és változásaik, a megoldások keménysége. Mindez a mértéktelenség agresszív kampánya."
“Nagy baj, ha a hatalom mindent erőből csinál. A mai közélet nem a szabályozott közéleti játszmák terepe. Ez nem felel meg sem a józanság, sem a hosszú távú tartósság kritériumának. Történelmi tapasztalatok szerint a mértéktelenség magában hordozza büntetését. A hatalom túlzott centralizációja is a mértékletesség hiányára utal, mert azt hisszük, csak mi tudjuk megoldani a dolgokat."
„Nehéz szembesülnünk azzal, hogy magukat kereszténynek nevező politikus személyiségek az erényekkel egyértelműen szemben álló közéleti szemléletet hangoztatnak, vagy azokkal kihívóan ellentétes módon élnek”
„A politikusok kifáradásának jelensége éppen azzal függ össze, hogy az ember a hatalmat egy idő után fogyasztási célnak tekinti”.
“A keresztény embertől távol áll az erőből politizálás”, illetve “az erősség erénye és az erőpolitika távol állnak egymástól”.
"Az ember, illetve a közössége gyengeségét jelzi, ha kifelé folyamatosan harcol. Ez azt jelenti, hogy bizonytalan, és nem tud nyugalmat biztosítani az általa vezetetteknek. Az erősség nem állandó harc kifelé, hanem kitartás a vezetettek hosszú távú boldogsága érdekében."
„A mai magyarországi közéleti helyzetben felvetődik a keresztény szavazó dilemmája: a politikai szövetséghez vagy Krisztusról tanúságtételhez kell inkább hűnek lenni? Meddig vállalható fel a kormány egy-egy akciója?”
"Ha a hatalom a korszerű tömegtájékoztatás eszközeivel befolyásolja a választói tömegeket, irányított kérdéseket tesz fel, majd felmutatja, hogy milyen egység van mögötte, akkor a keresztény közéleti ember hiányolni fogja az okosság erényét. Szemléletünktől távol áll az a fajta kommunikáció, ami az embert nem döntéshozó partnernek tekinti, akit meg kell győzni, hanem olyan tömegnek, akinek be kell állítani a véleményét."
„A közéleti cselekvőknek mértékletességet kell tanúsítaniuk, és engedniük kell a mindenki által vágyott konszolidációt”.
"A keresztény értelmiség és a média fontos feladata, hogy felhívja a figyelmet a politika bezárkózásának veszélyeire".
"A politikának a döntések megfelelő előkészítésében főszerepet kellene adnia a szakértőknek és az értelmiségnek."
"A keresztény értelmiségnek joga és kötelessége, hogy nézeteiről beszéljen, nyíltan megszólaljon, és közéleti üzeneteket fogalmazzon meg."
A Kedves Vezető és cimborái "politizálásának" ilyen megátalkodott és kimerítő bírálata jogosan hívta elő a Hirtelenharagú Németh Szilárdból az apage satanas kiáltást!
A "keresztény értelmiségiek" meg villámgyorsan elfeledkeztek jogukról és kötelességükről, pláne arról, hogy nézeteikről nyíltan megszólalva beszéljenek, netán közéleti üzeneteket fogalmazzanak meg.
Tényleg ennyi? Egy vakkantás, egy mordulás és elfüstölög minden?
(az idézetek az Index cikkéből - "A keresztény értelmiség keményen kiosztotta Orbán politikáját")

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése