2018. április 12., csütörtök

"A sötétség nem tart örökké! Legyen világosság!" (HVG)

Múlt év novemberében megjelent Kornai János "Látlelet" című új könyve a HVG kiadásában

Részlet a könyv hátoldaláról:

"Magyarországon 2010-ben a jól-rosszul működő demokrácia kiépítése megtorpant, az ország erőteljes U kanyarral visszafelé indult. A fékek és ellensúlyok rendszerét hamar elkezdték lerombolni, sajátos képződmények jöttek létre. A régió posztszocialista országai közül elsőként Magyarországon mozdult el az autokrácia felé a kormányzati berendezkedés. A gazdasági szereplők viszonyrendszere átalakult, megszűnt a jogbiztonság és a magántulajdon védettsége, újra előtérbe került a központosítás."

"Életképes lehet-e az autokratikus kapitalizmus?

Létezik-e illiberális demokrácia?

Kívánatos-e követnünk Kína példáját?"

"Kornai János nemzetközileg elismert közgazdász, akadémikus, professzor emeritus azt az átalakulást ismerteti a második Orbán-kormány megalakulásától napjainkig. Pontos pillanatképeket, döbbenetes éleslátással felvett "látleleteket" közöl hat mértékadó tanulmányában, amelyekben a pozitív elemzés eszközét használva, logikus és közérthető érveléssel mutatja be a demokráciát mindinkább eltávolodó, egyre keményebb szabályozással működtetett Magyarországot."

Nekem újra eszembe jut - tényleg ilyen gazdagok vagyunk, hogy mellőzhetjük a Kornai János képességű és tudású embereket az országunk jövőjén való közös és felelősségteljes gondolkodásból. Ez már csak azért is így van, mert ez utóbbi, mármint a közös és felelősségteljes gondolkodás kormányzati szinten még nyomokban sem fellelhető.

megjegyzem: aranyos, hogy a facebook helyesírásellenőrző programja az "illiberális" szót következetesen aláhúzza, nem tetszik neki (sem)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése