2018. április 29., vasárnap

Mi változik?

Az új és új eljárások tükrében majd érdemes lesz erre is emlékezni:

Lakner Zoltán is azt írja, fel kell hagyni azzal az önámítással, hogy külföldről - most éppen az EU-tól - várjuk a segítséget! Ha demokráciát, polgári Magyarországot, versengő piacgazdaságot, szociális biztonságot, tudástársadalmat, színvonalas egészségügyet és még annyi minden mást szeretnénk, azt magunknak kell megteremteni!
Lakner Zoltán
"Igazán nem tartozom azok közé, akik mindig bebizonyítják, hogy Orbán akkor is győzött, amikor vesztett, de szerintem a szerdai európai parlamenti meneten Orbán ellenfeleinek nincs mit ünnepelniük.
A korábbi brüsszeli/strasbourgi fellépéseihez képest merev, vonalas miniszterelnök eleve a sajtótájékoztatót, értsd a vita interpretációját akarja megnyerni a nap végén. Lehet ünnepelni, hogy hú, de beolvastak neki a parlamenti képviselők, de hát Orbán pontosan tudhatta, ki mit és hogyan fog mondani, és az a helyzet, hogy már 6 évvel ezelőtt, az első ilyen vitában is nagyjából sejthette ezt. Annyi változás történt, hogy most a Néppárt is nyíltan bírálta, ennek nyilván van üzenete, csakhogy a néppárti frakcióvezető felszólalásában Orbán kormányzásban szerzett érdemeiről is megemlékezett, dicsérve egyebek mellett a vitakészségét. Ez azért nagyjából jelzi, mennyit sikerült megérteni az Orbán-jelenségből.
A felszólalók az európai pártküzdelem részeként tekintettek az esetre, (a szintén előrejelezhetően viselkedő) Orbán jelenléte csak alkalom volt arra, hogy új aspektusokkal bővítsék a pártvitákat. És... ennyi.
A Bizottság elindított egy újabb kötelezettségszegési eljárást: tele velük a padlás. Ezúttal a Bizottság a szokásosnál szerencsére kissé tempósabban lépett, ez azonban még mindig egy jogvita, holott mintha kezdett volna már leesni, hogy valójában politkai és értékvita zajlik. Az Európai Néppárt aligha zárja ki sorai közül a Fideszt egy folyamatban lévő bizottsági eljárás alatt, pláne nem úgy, hogy korábban a Fideszt, még ha esetleg vitatták is számos lépését, semmilyen hivatalos elmarasztalás sem érte pártcsaládján belül.
Az Unió intézményei és az európai politikusok most türelmetlenebbek, haragosabbak Orbán miatt, mint bármikor, de viselkedését részben beárazták, részben pedig nem tudják, hogy konkrétan mit tehetnének. Orbán továbbra is elmegy a határokig, sőt, azokat tágítani igyekszik. Helyzetét természetesen erősen befolyásolja a nemzetközi viszonyok alakulása, de nem fogják nekünk majd valakik leváltani. Az Orbánnal szembeni küzdelmet itthon kell(ene) megnyerni, ehhez pedig politikai céljait, viselkedését, eszközeit elsősorban nekünk kellene megértenünk."
Hozzászólások
Echter István Fisch Gábor László

"Az egész a szokásos cirkusz forgatókönyvét mutatta tegnap, ahogy várható volt. A politika ilyen (nem hiszem, hogy lehetne más - de ez már belső politika) de azért vannak mögötte leolvasható vonalak. Azt, hogy Orbán és a képviselők 
a felszólalásaikban mit adtak elő, nemigen van értelme elemezgetni.

De azért pontosan lett artikulálva a Néppárt részéről, hogy hol van a határvonal, amit Magyarország már nem léphet át. Kizárólag az az érdekes, hogy ezt hogyan fogják elérni.

Most formális lépések és nagyhangú üzengetések mellett igazából szünet jön, az EP elküldi a levelét a kormánynak, az kap mondjuk két hónapot, válaszol, egyezkednek, és hát a CEU törvény januártól lesz - lenne - hatással az egyetemre. Addig kell eredményt elérni és ez az egyik határvonal a Néppárt figyelmeztetésében.

Nyugodtan mondható, hogy a cirkuszi attrakciók mögött egy lényegi elem húzódik meg az ügyben: a CEU tud változatlanul működni és amerikai diplomát kiadni Magyarországon vagy nem tud? Hogy ezt milyen kanyargós törvényi háttérrel és győzelmi felkiáltásokkal fűszerezi a kormány, nem érdekes.

Ennél többre nem lehet számítani, az EU politikai porondján ez nem kevés. Aki többre vágyik Magyarországon, annak magának kell lépnie, nem örökké csak nyafogni. Kizárólag mi döntünk a sorsunkról, aki felnőtt, az ezt már régen érzékelte."
Kezelés
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve
Echter István Rózsa Mihály 

"Sokan gonosz módra élveztük, hogy az EP-ben többen igen kemény tockosokat osztogattak ki Orbánnak. Egyértelműen az elsöprő többség azt mondta, hogy nagyon rossz néven veszik Magyarország putyinizolódását. Hogy Európának ez nem tetszik,
az nem volt új hír, hiszen a modern Európa alapjait a liberális demokrácia adja, ami minden elemében ellentmond annak, ami Oroszországban történik.

Orbán általában itthon nagyon kemény fiút szokott játszani, viszont ha kimegy Brüsszelbe, akkor ott meghúzza magát és lényegesen másként, de minimum lényegesen óvatosabban szokott fogalmazni. 

Most ami itt meglepő volt, hogy bár visszafogottabb volt ahhoz képest, ahogy itthon nyilvánul meg, de sokkal kevésbé fogta vissza magát kint, mint ahogy ez jellemzi őt. Amikor lekommunistázta közvetve azokat, akik kritizálni merték őt a nyugati szabad demokráciák képviselői közül, az már majdnem olyan volt, mintha leköpte volna őket. Nyilván ezzel nemzetközi megítélésének megint nem tett jót, de azon túl sokat nem igen tud már rontani. A magyar képviselőket azzal a csendőr móddal és modorral utasította rendre, ahogy itthon vezeti Kövér a kevés tiszteletnek örvendő Házat.

Sokan gondolták, sokan reméltük, hogy ez a mostani meghallgatása a magyar ügyben, fordulatot fog jelenteni érdemben. Ez a fordulat egyelőre egyértelműen elmaradt. A kiosztott tockosok ott csattantak ugyan a nyakán, de a csattanásuk ott maradt Brüsszelben, abból nem hozott haza semmit. Az már sokat elmondott, hogy a meghallgatásánál félig üres terem volt jelen. Nem érdekli a képviselőket ez a számukra pitiáner ügyecske és a zsebdiktátor. Az Európai Néppárt soraiból ugyan többen kritizálták Orbánt és gyakorlatilag alig igyekeztek mentegetni őt, de annak lehetőségét itt fel sem hozták, hogy kivágják a Fideszt az Európai Néppárt frakciójából. Az az igazság, hogy nem is igen áll érdekükben, hiszen nagyon kell a létszám számukra most fontos szavazásoknál. A Fidesz frakció Brüsszelben kulturáltan viselkedik és nagyon fegyelmezetten mindig együtt szavaznak a frakcióval, nem hangzik el tőlük vállalhatatlan mondat, így az Európai Néppárt frakciójának nem annyira jelentenek gennyesedő tüskét a köröm alatt.

Ez a tegnapi meghallgatás is egyértelműen azt támasztotta alá, hogy nem várhatjuk Brüsszeltől a megváltásunkat. Ha mi nem leszünk képesek megszabadulni a NER elnyomásától, akkor itt minden marad úgy, ahogy most van és még azt is lehet Brüsszel fejcsóválva el fogja tűrni, ha még ennél is valamivel rosszabb lesz a helyzet. Kicsi az esélye annak, hogy a Fideszt kivágja soraiból az Európai Néppárt, és szerencsére arra sem látszik most sok esély, hogy Magyarországot vágják ki az Unióból. Mondjuk ez utóbbira nem nagyon van igénye az Uniónak addig, amíg Magyarország nem szalad el az állam háztartási hiányban és időben teljesíti a befizetési kötelességeit, valamint nem tesz áthatolhatatlan akadályokat a nemzetközi, főleg európai multik elé.

Hogy lesz e majd elmarasztaló "ítélet" az ügy kérdésében tartott szavazás után, azt ma még nem lehet tudni. Az a legvalószínűbb, hogy kap Magyarország és Orbán egy határozott ejnye-bejnyét, kap egy minimális, alig látszó szankciót és utána tovább lépnek egy időre ezen a problémácskán, amit Magyarország okoz Európának. Orbán is erre számít nyilván, hiszen amikor a viszontválaszra megkapta a szót, tulajdonképpen abban már nem Brüsszelnek, hanem hazafelé üzent. Érezte, hogy ezt ott már megteheti. Brüsszelnek annyit mondott, hogy kész párbeszédre és előre meg is ígérte, hogy több kérdésben engedni is hajlandó. Nyilván le fog szállni a CEU-ról, megfogja találni ennek a módját és pár egyéb kérdésben is enged Európának. Nekem az jött le tegnap, hogy Brüsszel pozitívan fogadta, hogy Orbán kész engedni és tárgyalni.

Hogy fellép e majd valódi keménységgel Európa Orbán ellen, azt ma nem látni. De hogy ez a meghallgatás nem volt sorsfordító és lényeges, az egészen biztos. Orbánt és kormányát vagy itthon sikerül egy hiteles, valódi alternatívát megjeleníteni képes ellenzéknek, vagy marad a nyakunkon. Egyelőre a legnagyobb bajt, nem maga Orbán jelenti, hanem sokkal inkább a hiteles és valódi alternatívát jelentő ellenzék egyértelmű és látványos hiánya.
Kezelés
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve
Janos Ember Európa gazdag vidék sok sok éve demokratikus.. ugyan mit hisznek az itthoni szittya népek, hogy csak úgy ideüzennek egy független szabad népnek hogy kuss? De azért megtudjátok mi a magyarok Istene.. majd megtapasztaljátok még, milyen Putyin radikális iszlámbarát rendszere.. de meg is érdemlitek..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése