2018. április 9., hétfő

Mindkét félidő zártkapus lett

A Fidesz zártkapus mérkőzéssé nyilvánította a választásokat, ennek következtében a feldolgozás menetét nem, csak a végeredményt látni.
A választások eddig is két félidőből álltak. Eddig az első fele - a tényleges szavazás ideje - volt zárt a nyilvánosság elől. A második fele - az adatfeldolgozás és az eredmények alakulása - hosszú évek óta nyilvános. Ennek az az előnye, hogy az adatrögzítés kezdetétől lehet látni a tendenciákat, versengenek egymással a Polgármesteri Hivatalok, ki tud gyorsabban megbirkózni ezzel a feladattal. Amíg önkormányzati képviselő voltam Dr. Urbán Balázs jegyzősége alatt ezt a küzdelmet, országos szinten mindig a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal nyerte.
Az adatfeldolgozás részeredményeinek nyilvánossá tétele nem csak egy izgalmas estét jelent számunkra, hanem minimálisra csökkenti a beavatkozás lehetőségét.
Ez a szituáció sajátos gondolatmenetet indít el, amit persze nem lehet bizonyítani, de pont az ilyen feltételezéseket kellene megfelelő előkészítéssel kizárni.
Tegnap 4, azaz négy órán keresztül semmilyen információt nem kaptunk. Mire kellett ez az időtartam? Mert az adatok feldolgozása folyamatos volt, a részeredmények egy szűk kör számára ismertek lehettek. Az egészről annyit tudhattunk, hogy 18:30-kor a választásra jogosultak 68,13%-a ment el választani, az éjszaka 11 órakor közölt 19 órai adat már csak 67% volt, mínusz 100.000 ember. Önmagában egy mandátum, megfelelő válogatással akár több is lehet.
A szavazókörök közel ötven százalékában, nem volt ellenzéki delegált. Ezekben is hiányzott a megfelelő kontroll.
Elvben, de csak is és kizárólag elvben, mert a valóságban ilyen természetesen nem történhet meg, elképzelhető, hogy egyes szavazókörökben visszatartottak információkat, majd megfelelő pillanatban eltüntették azokat a kapcsolódó dokumentumokkal együtt?
Látta valaki a váci alpolgármester és cimborái diadalgását, melyben négy rossz kinézetű figura, egymást átkarolva, ujjukat mutogatva ordítozzák: "Egyszerűen senkik vagytok! Hej, hej!"? Ugyan, ez állítólag valami foci szurkolói rigmus, nyilván a "nemesebb" fajtából, mégis milyen emberek azok, akik ilyeneket ordítéroznak? Mire képesek, mit lehet tőlük várni? Nyilván nincsenek egyedül.
És azok az emberek, akik bundás indulatokban törtek ki, ha a Fidesszel kapcsolatos választási szerepükről érdeklődtek tőlük?
Azt már nem is mondom, hogy Magyar Györgyöt felhívta egy választója, akiknek a szavazatai helyett 0 azaz nulla voks jelent meg a jegyzőkönyvben.
Mennyire ellenőrizhetőek utólag a dokumentumok? Amit esetleg nem adtak fel, az utólag sem kontrollálható. Ahogy a pénztárgép is csak azt az adatot küldi el az APEH-nek (jó tudom, NAV), amit rögzítettek, a kéz alatti forgalmat nem.
Tudhatták, hogy sok átjelentkező lesz, két szavazókörben mégsem készültek fel a probléma kezelésére megfelelően. Talán szükség volt erre a négy órára? A 13.-ik kerület 8.000 átjelentkezővel este hét órakor be tudta fejezni a szavazóköri munkát, a 11.-ik kerületben 11.000 átjelentkező szavazása este 11.-ig tartott.
Természetesen nem jó, hogy a második félidő zártkapussá tétele ilyen gondolatokat indít el bennem, ezért kell ezekre a problémákra előre felkészülni, és a nyilvánosságot - a korábban kialakított módon - biztosítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése