2018. április 1., vasárnap

Babonás talizmángyűjtők

Orbán Viktor és zavaros, esélyleső cimborái szerencsehozó talizmánként tapadnak Kossuth Lajosra és Széchenyi Istvánra.
Kossuth Lajos egyik eszméje volt a dunai-népek konföderációja, amely egy laza államszövetség lett volna, Dunai Szövetség néven. Ha máshonnan nem, az "István, a király"-ból értesülhettek volna erről a tervről, amikor Torda, a táltos jósol Koppánynak, hogy az ő nyomain "Kossuthtal valóra válik a Duna-menti Köztársaság!"
Végül is, valóra vált. Igaz, kicsit nagyobb léptékben, Európai Uniónak hívják.
Széchenyi István azt vallotta a civilekről - Az angol mintára létrehozandó egyesületektől magánberuházások ösztönzését, a „nyomorult embertársak” gyámolítását, a tudomány előmozdítását, politikai szerepvállalást, azaz aktív cselekvést várt. A kormánytól való függetlenséget egyben az önkény és a paternalizmus elleni garanciának is tekintette. Minél erősebbek az egyesületek, annál jobban csökken az országban a kormányzattól való függés és a jobbágyi szemlélet. A kormány lehetőleg "semmi részt ne vegyen" a civil szervezetek életében!
„Lassanként végre rájöttem: hogy szinte mindaz, amit a legjobban bámultam, nemcsak hogy nem a kormány által lett felállítva, hanem a kormány még a legkisebb segítséggel sem vett benne részt. És az egyes személyek sem létesítettek szinte soha egy nagy egészet; hanem azok a tárgyak vagy inkább remekek – amelyekről nem elég hallani vagy olvasni, hanem az igazságos ítéletalkotás érdekében azokat látni kell –, általában egyesületek munkái és alkotásai.” (Széchenyi István)
Akik ilyen engesztelhetetlen dühhel támadják mind az Európai Uniót, mind a civileket, és rajtuk keresztül az általuk megtestesített eszméket, azoknak nem kellene álcaként se Kossuth Lajos, se Széchenyi István, se más szellemóriás nevét magukra aggatni.
A Švejkben ők lehettek volna a tiszteletlen legyek:
"Bretschneider elhallgatott, és csalódottan körüljártatta pillantását az üres vendéglőben.
- Azelőtt a császár őfelségének a képe lógott azon a falon - szólalt meg egy idő múlva -, éppen ott, ahol most a tükör lóg.
- Az, jól tetszik emlékezni - felelte Palivec úr -, ott lógott, és leszarták a legyek.."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése