2018. december 29., szombat

A CEU Bécsben

Mecsoda különbség!
Enikő Butkai
Tudjuk, a CEU a bécsi Otto-Wagner-Spital elhagyott pavilonjaiba fog költözni, ezeket bérli ki. Ortopédia, tüdőgyógyászat és pszichiátria működött itt még alig tíz éve, fantasztikus ősparkban, világhírű templommal és színházzal, amiket mind Otto Wagner tervei alapján építettek körülbelül száz éve. Bécs városa először privatizálni akarta az egészet, de egy sikeres civil mozgalom megakadályozta ezt, csak egy kis részbe kerülnek új luxuslakások, a komplexum nagyobb része közösségi tulajdonban marad, így a CEU is a bécsi önkormányzatnak fog bérleti díjat fizetni.
A civil mozgalom továbbra is rajta tartja szemét az eseményeken, itt a facebookon is jelen vannak.
A Mandiner néhány hete nagy szenzációval felfedezte, hogy ebben a kórházban a nácik annó rémes orvosi kísérleteket végeztek nevelhetetlennek minősített gyerekeken, ezek nagy része borzalmas kínokat-károkat okozott a gyerekeknek, sok volt a halálos áldozat is. És már ezt is a CEU és Soros György szemére vetik...
A budapesti parlament épületében hozták meg a hajdani "honatyák" a numerus clausus törvényeit. Gondolom, a gettóról és az auschwitzi vonatokról is itt tanácskoztak s szavaztak a képviselő urak. Aztán meg a kuláklistákról, az elvtársak.
Látott valaki az országházban szégyenkező emléktáblát akármelyikről is?
Mert a bécsi Otto-Wagner-Spital kertjének közepén ott van az emlékmű a meggyilkolt gyerekekért. Gedenkstätte Steinhof - minden gyerekért ég egy gyertya.... Hogy soha többé... Ez a különbség.
A Mandiner "újságírói" menjenek a francba.


xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése