2018. december 29., szombat

Nahát, nahát ez a Lőrinc! - Forbes


Soha nem jutunk túl azon, hogy nahát, nahát ez a Lőrinc? Annyi mindenkinek, annyi de annyi szervnek, szervezetnek lenne itt teendője, vizsgálódni valója!
Soha nem fogom megérteni, miért kell az ő jelzőkkel le nem írható vagyongyarapodását rezignáltan tudomásul venni, természetesnek, a NER, az illiberális (szabadságnélküli) állam velejárójának tekinteni.
Lenne feladata állami szervnek, amelyik a piaci verseny szabadságának felügyeletére hivatott, amelyiknek a vállalkozások biztonságos működése biztosítottságának a megítélése lenne a dolga, amelyik előre felmérhetné ilyen nagyságrendben milyen következményekkel járna a "vállalkozás-birodalom" egy-egy szeletének összeomlása, amelyik a tulajdonos anyagi felelősségvállalásának képességét, a fejlesztésekhez, az esetleges pótláshoz szükséges tőke meglétét előzetesen is ellenőrizhetné, amelyik az egy-egy területen kialakuló monopóliumok, monopolhelyzetek létrejöttét megakadályozhatná, a feladathoz szükséges szakértelemről, vállalkozási gyakorlatról már nem is beszélve. Versenyhivatalnak hívják az erre létrehozott intézményt.
Újra és újra mondogatom, nem elég a kirakatemberre Mészáros Lőrincre koncentrálni, ezt a vagyont ő képtelen lett volna egyedül felhalmozni, pláne működtetni. Fel kell tárni a mögötte és Orbán Viktor mögött megbújó vagyonkezelő társaságot, akik ezeket az ügyleteket kiszimatolják, előkészítik, a tényleges vagyonváltozást lebonyolítják, majd az egészet működtetik.
Nevezett esetében, érzésem szerint, a potenciálisan legnagyobb adófizetővel van dolgunk, hiszen a befektetéseket megnyugtatóan saját, adózott vagyonból lehet végrehajtani, hitelből csak korlátozott mértékben lehet ezt a tevékenységet eredményesen folytatni. Lenne dolga itt az adóhivatalnak is rendesen.
Bizonyos nagyságrend felett szükséges lenne igazolni a befektetett tőke eredetét, az a saját vagy a befektető által működtetett vállalkozás vagyonából származik-e. Ne lehessen "baráti" bankok ki tudja milyen forrásból származó kölcsönéből egész ágazatokat, vagy meghatározó vállalkozásokat felvásárolni. Ez a törvényhozás feladata lenne.
És létre kellene hozni egy nyilvános fórumot is "A NER sikeres vállalkozói" címmel. Az első meghívott Mészáros Lőrinc, majd a talányos elnevezésű "kötélbarátok" sora lenne. Persze az is lehetetlen állapot, hogy az ilyen reneszánsz gazdasági tudású emberek titokban tartsák bölcsességüket, ne osszák meg a fiatalokkal, vagy egyszerűen csak a boldogulni vágyókkal hihetetlenül gazdag és szerteágazó, az élet szinte minden területére kiterjedő ismereteiket, ne adjanak számot mindannyiunk okulására különleges tudásukról és képességeikről.
Ha mégsem jönnének el, akkor is el lehetne mondani, mégis mi minden kell tudásban, tőkében, tapasztalatban, szakmai ismeretekben, személyes kvalitásokban egy-egy ilyen konglomerátum akár egy-egy szeletének a működtetéséhez is felmutatni.

Forbes: Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere
xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése