2018. december 31., hétfő

Nincs MTI, nincs vezérigazgatója


https://www.facebook.com/echter.istvan/posts/10205180696072293
Nincs már évek óta MTI, így vezérigazgatója sincs, kicsit fekete hasonlattal bevitték őket is a Dunába, ahogy a többi közmédia céget is (Magyar Rádió, Magyar Televízió), mármint azt, ami azokból megmaradt. Duna Médiaszolgáltató - vagy valami hasonló - néven működik. Elvileg ők lennének az MTVA irányítói, de ez a valóságban régóta nem így van. Az MTVA egy cégjogilag nem létező valami, egy pénzügyi alap, sehova sincs bejegyezve, se a Cégbíróságon, se a költségvetési szervek lajstromában, lebeg mint Mohamed koporsója ég és föld között.


Júlia Míra Lévai
Itt lenne az ideje elindulni az MTI felé is, és követelni a vezérigazgatója lemondását. Hiszen ha létezik a hazugsággyártásnak központja, akkor ez az.
A követelésnek még az az előnye is meglenne, hogy mentőövet dobna Orbánnak: ezzel anélkül menekülne ki a nyilvánvaló beszorultságából, hogy a hívei előtt presztízsveszteséget kéne elszenvednie. Végül is csak beáldozna egyet a katonái közül, nem nagy ügy, innen nézve pedig a hívekkel egyelőre úgysincs mit tennünk, hadd imádják őt tovább.
Ugyanakkor ha az MTI-nél el lehetne érni legalább a hírcenzúra megszüntetését, a további, csatolt részeknél megszűnne a tömbszerű egység. És bár a sajtónormák közül az továbbra sem működne, hogy a vitaműsorokban minden érdekelt félnek jelen kell lennie, a híreknél már nem lehetne annyit csalni és hazudozni, mint eddig, mindenképp több valós tényt tudnának meg a nézők. Ami pedig a kulcsa annak, hogy végre meglássák, mit jelent ennek a kormánynak a működése.
Hozzászólások
  • Juliska Kiss MTI van. Bírósági ítélettel igazolva a hírhamisítás és elhallgatás.
  • Torkos Matild Akkor hogy kaphatott birtokvédelmet a jegyzőtől ez a lebegő valami?
    3
    Válasz írása...

  • Júlia Míra Lévai Így, "rendszerváltás utáni szemmel" nézve valóban elképesztő az egésznek a rendszere, és abszolút igazad van, ha nemlétezőnek tekinted. Ám ha visszamegyünk a pártállami idők elejére, onnan nézve teljesen normális, "létező" dolog, hogy az egyetlen érvényes eszmét közvetítő hatalomnak ne legyen szüksége külön alszervezetekre, pláne külön jogi egységekre - a magyaremberek pénzének bűnös eltékozlása lenne, oktalan pazarlás, ha a kormánnyal szimbiózisban élő sajtó leadminisztrálására további energiákat pazarolnának. (Az előző egypártrendszerben is a spórolási célú racionalizálásra hivatkoztak, amikor ideológiai alapon összevontak addig önállóan működő szakmai egységeket.) Ezért az MTI volt vezérigazgatója, Galambos István is valóban az "MTVA programigazgatója" néven felügyeli az MTI-t. Úgyhogy ennyiben igazad van: a hírcentrumnak nincs külön vezérigazgatója. De akkor miként kéne megneveznem azt, aki közvetlenül felelős az MTI által nap mint nap kiadott hírek hamisságáért, az információk céltudatos cenzúrázásáért és pártszempontú (bár inkább hitszempontút kéne mondanom) szelektálásáért? Mármint ha tárgyszerű akarok maradni. Mert egyébként mondhatnám, persze, hogy "főcenzor", "főinkvizítor", "főmeós", stb., de ezt nem szeretném, ezzel gyengíteném a poszt felelősségét.
    • Echter István Júlia Míra Lévai Kedves Júlia!
      Értelek és egyetértek veled, csak jelezni kívántam, hogy egy demonstratív követelésnél létező funkcióra lehet hivatkozni. Nem vagyok teljesen képben, de Galambos Istvánt, mintha már leváltották volna. Nem is tudom, az MTI
       jelzet alatt működő szervezet mennyiben tehető felelőssé a hírkiadásért, valószínű a hírkiadást, a kényesebb hírek cenzúrázását nem onnan irányítják, hanem az MTVA-ból. Már évekkel ezelőtt kétszintű hírkiadást valósítottak meg. Az MTVA-ba került újságírók írták a híreket, az MTVA által kinevezett vezető irányításával, a szerkesztők, velük a kiadási jog az MTI-ben maradt. Most milyen a munkamegosztás nem tudom, csak találgatni tudnék.
      1
    • Torkos Matild Echter István A hírkiadás jogát pl. a hirado.hu-nál 2015 végén vették el a régi MTI-s munkatársaktól, amikor az MTI-s lapszerkesztőket -miután pár hónappal korábban áthelyezték őket a DUNA zrt. alá - kiszervezték az MTVA alá tartozó Új Média Kft.-be. A korábbi hírkiadásért felelős szerkesztők felét elküldték, majd a korábbi MTVA-s szerkesztők közül is jogosultságot kaptak néhányan a hírkiadásra. Magyarán összekutyulták a korábban akkurátusan kialakított (tartalomszolgáltató-hírkiadó) rendet. (Amely rendszer önmagában is egy elég abszurd kreatúra volt.)
      A hirado.hu blogfelületén a külsős kormányközeli személyiségek által előállított tartalmat már akkor sem a hírkiadásért felelős MTI-sek élesítették be az oldalra, amikor elvileg ők szerkesztették az oldalt. Ezeket a tartalmakat máshol "gondozták", mások adták ki. Ez 2015-ben volt így, azt, hogy most miként működik, nem tudom.
      1
    • Echter István Kedves Matild!
      Köszönöm a kiegészitést!
      István
      1
    • MTI
      MTI.HU
      MTI
      MTI

xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése