2018. szeptember 18., kedd

A hatalmi ágak szétválasztásáról - 2017





Echter István megosztott egy emléket.
Orbán Viktor a hatalmi ágak szimbolikus különválasztására hivatkozva újabb gyerekkori álmát szeretné beteljesíteni, jó néhány éve már a budai Királyi Várba vágyik. Ezért még a Városliget fái jelentős részének kiirtása sem drága. A napokban 53,9 millió forintot biztosítottak a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft-nek, hogy megvásárolhassák - jó lesz az még valamire alapon - József főherceg marsallbotját, olyan még nem volt felkiáltással! Ki fog ezzel a marsallbottal páváskodni, most még legfeljebb találgatni lehet.
A hatalmi ágak szimbolikus különválasztása persze nem csak úgy valósulhat meg, hogy a Miniszterelnökség a Királyi Várba költözik, van még elég ingatlan Budapesten amelyik e célra felhasználható lenne. Talán nem kellett volna az előző kormányzat alatt annyira fúrni a Kormányzati Negyed koncepciót. Egyébként a 90-es években már szó volt a Miniszterelnökségi Hivatal kiköltöztetéséről, akkor az Országgyűlés épületével szemközt lévő Néprajzi Múzeum került szóba, az is éppen elég dekoratív épület.
Nem is értem, ha megkérdezi valaki miért kell a miniszterelnöknek és hivatalának a Királyi Várba költözni, azonnal elhangzik az obligát válasz - hatalmi ágak szétválasztása. Még soha senki nem kérdezett vissza, ez más helyszínen nem képzelhető el? Örült az információra kiéheztetett újságíró, hogy egyáltalán szóba álltak vele.
A hatalmi ágakat - nézetem szerint - nem elegendő szimbolikusan szétválasztani, a valóságban is erre kell törekedni. Érdemes lenne egyszer megszámolni hány fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselő lett miniszter, államtitkár, helyettes államtitkár, kormányzati megbízott és tanácsadó. Érzésem szerint - tudom, ez nem elegendő - a két frakció közel 30%-a. Azaz a törvényhozói hatalmi ág (országgyűlési képviselők) számos tagja egyben a végrehajtói hatalmi ágnak is a tagja beosztottként, fizetésestül, mindenestül. Elvárható-e így, hogy a kormánypárt képviselője önálló legyen, saját és választói üzenetét, értékválasztását közvetítse, ne kizárólag a kormány érdekei szerint cselekedjen?
Úgy tűnik, két évente frakcióvezetőt cserél a Fidesz, a hatalmi ágak szétválasztásának nagyobb dicsőségére képviselősége további megtartása mellett tárca nélküli miniszter lesz Kósa Lajosból. A változásról megint Orbán Viktor döntött, gondolom a Fidesz-frakció se lépett ki a gyámságból, és most is a miniszterelnök mondta meg ki legyen a képviselőcsoport vezetője.
Demokráciákban a törvényhozói- (nálunk Országgyűlés), és a végrehajtói (Kormány) hatalom egymástól elkülönülve, külön hatalmi ágként jelenik meg. A fidesz országgyűlési frakciója tanácstalanul mégis arra várt, hogy frakcióvezetőjének lemondásakor a jelenleg miniszterelnöki posztot betöltő személy tegyen javaslatot az új frakcióvezetőre!
Vajúdott a "hegy" és a javaslat Kósa Lajos személyében megszületett, maguktól erre n(s)em voltak képesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése