2018. szeptember 30., vasárnap

Vigyázó szemetek türkménbasikra vessétek!


A Kedves Vezetőnk egyik mintaállamáról, jövője, hatalmi álmai zálogáról Türkmenisztánról, mint elmondta nemrég, figyelő tekintetét rájuk veti.
Szigeti Edit: "Az első fotón : „Őexcellenciája Szaparmurat Nijazov Türkménbasi, (1940-2006)
A második fotón : Gurbanguly Berdimukhammedow (az új diktátor)
Most felsorolnék néhány türkmén törvényt a XXI századi sötét középkorból !
- 2006-ban gyakorlatilag a nyugdíjak nagy részét megvonta, és a már kifizetett pénzeket két évre visszamenőleg visszakövetelte. Ebbe a döntésébe az érintett idős emberek egy jelentős része belehalt.
- 2004-ben az összes egészségügyügyi dolgozót elbocsátotta, mert sokba kerültek. A helyükre katonákat helyeztetett.
- Bezáratta az összes vidéki könyvtárat és kórházat, mert minek ez a sok haszontalan kiadás.
- Nem értette az operát, ezért betiltatta, csakúgy, mint a cirkuszt, szimfonikus zenekarokat, a Tudományos Akadémiát és a zenei felvételek lejátszását. Gyakorlatilag az élő népzenei műveken kívül mindent. (Az új diktátor az opera és cirkusz tiltást feloldotta)
- Ezeken kívül betiltott dolgok: algebra, fizika, internet, hippokratészi eskü, a szabad sajtó, dohányzás, bagórágás, szakáll, hosszú haj és a smink (a türkmén nők anélkül is elég szépek).
- Az állami TV-ben a logó helyén az ő kerek feje virított, az TV műsora jószerivel a közhelygyűjteményének a felolvasásából állt.
- Az összes nagyobb, külföldi tulajdonú bankot saját ellenőrzése alá rendelte.
- A hónapokat átnevezte, a januárt természetesen saját magáról, az áprilist az anyja után, a szeptembert a gyagya irományáról. A többi hónapot is hasonló logika után címkézte át, csakúgy, mint a hét napjait. A szombat például a „ruh gün” nevet kapta, mert ilyenkor kellett olvasnia szeretett népének az ő nemes könyvét.
- Saját magáról neveztetett el városokat, iskolákat, közintézményeket és egy meteoritot is.
- Kitiltatta a kutyákat a fővárosból, mert szerinte azok büdösek.
- Bevezette a jobbkormányos közlekedést a balkormányos helyett.
- Egy jégpalotát terveztetett a Kara Kum sivatagba, hogy a népe megtanulhasson korcsolyázni
- A nagy spórolás közepette a fővárosban felépítette saját monumentális, 75 méteres – a nap után forgó – és arannyal borított szobrát.
- Kvázi betiltatta az arany fogakat, majd bölcsen elmagyarázta tudásra éhező népének, hogy ha csontokat rágnak, nem lesz ilyesmire szükségük.
- Betiltatott minden videojátékot, mert attól meggárgyulnak a fiatalok (és nem akart magának konkurenciát).
- Ha külföldiként valaki türkmén nőt akart elvenni, 50.000 dollárt kellett az államnak fizetnie.
- 2006-ban közbenjárt Allah-nál, hogy aki háromszor elolvassa könyvét, az automatikusan szabadjegyet kap a paradicsomba (mennyivel egyszerűbb, mint a keresztény hit szerint ezért egy életen át gürcölni).
Ha azt gondolnánk, hogy a diktátor váratlan távozásával Türkmenisztán népe a kezébe vette a sorsát, ennek az agyament baromnak az ámokfutása láttán – hát nem. A basi árnyékából előkerült Gurbanguly Berdymukhamedov (na ezt a nevet mondja ki valaki más, én csak copy-paste-tel másoltam be) vette át a hatalmat, és ott folytatja az ámokfutást, ahol az elődje abbahagyta. Az aranyozott türkmenbasi szobrokat lebontatta, a hibbant előd fővárosi napraforgóját is leszereltette, de csak azért, hogy helyet biztosítson a saját képmásainak.
Hiába, vannak népek, akik még saját történelmükből sem tanulnak."
(a szövegben szereplő "dikti" megnevezés jelentése: diktátor)

xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése