2018. szeptember 15., szombat

Bevándorlás - a fideszes vélemények esendőségéről és változékonyságáról



Orbán Viktor a politika egyetlen mozgatórugójának az illegális bevándorlás elősegítését, vagy ellenzését tartja immáron harmadik éve. Mindent erre tesz fel, mindent ebből vezet le. Azt az egyszerű kérdést ugyanakkor nem teszi fel önmagának, vajon melyik állam kormánya az, amelyik hivatalosan segíti az illegális bevándorlást.
Ma már ott tart, hogy a migráció minden formáját valamennyi államra vonatkoztatva elutasítandónak tartja, lett légyen az bevándorlás, migráció, életveszély elől menekülés. Vissza is küldene mindenkit, ha tehetné a háborgó tengerbe, az embereket elevenen elégető vasketrecekbe, a porig rombolt városokba, az életveszélyes szituációkba. Csak szólok, hogy a menekültek fele gyermek, több millióan vannak. A fegyverteleneket a fegyveres banditák elé lökné, azzal a biztatással: "Harcolj, fiam! az életedért!"?
Orbánt én régóta egy egyre gyorsabban forgó, egyre rozsdásabban nyikorgó szélkakasnak tartom. Néhány adalék ehhez:
Éppen három évvel ezelőtt volt a fordulat, akkor ugyanis az ENSZ közgyűlésén egy O-val kezdő és rbán Viktorral végződő nevű, jelenleg a magyar miniszterelnöki posztot betöltő személy - többet nem segíthetek - még a menekültekre vonatkozó világkvótát szorgalmazta.
"Ekkor még úgy gondolta, a „migránsokat” egy „világkvóta” szerint kell befogadnia az országoknak. Orbán szerint Európa nem lesz képes egyedül viselni az általa népvándorlásnak nevezett folyamat terhét. „Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog” - jósolja Orbán, majd az ENSZ vezetőjéhez fordul:
„Ezen tények alapján arra sürgetem a Főtitkár urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat e teher globális szintű megosztásáról. A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként.”
A nemzetközi közösség előtt arról beszélt, „őszinte részvétet” érez azok iránt, akik „otthonuk elhagyása mellett döntöttek”. Szerinte a migránsok a saját kormányaik és a nemzetközi politika rossz döntései miatt szenvednek:
„A mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai.” "
A Fidesz öt éve, 20013-ban fogadta el Migrációs Stratégiáját, amelyben a következők szerepelnek:
"A Belügyminisztérium által készített, a kormány által elfogadott, Orbán Viktor által aláírt dokumentum a harmadik országból származók migrációjával kapcsolatban úgy fogalmaz: „nemzetgazdasági, valamint demográfiai indokokból is szükséges élénkíteni az országba gazdasági céllal, keresőtevékenység folytatásával, valamint tudásalapú migráció érdekében beutazók körét és számát”.
A dokumentum leszögezi, hogy Magyarország támogatja a legális migráció minden formáját, illetve vállalja, „hatékony kommunikációval elősegíti, hogy a társadalom tagjai hiteles információhoz jussanak a migrációs folyamatokról, és ezáltal csökkenjenek az e folyamathoz kapcsolódó előítéletek”.
Az Orbán-kormány Migrációs Stratégiája egyúttal hivatkozik a 2008-ban elfogadott külpolitikai stratégiára, mikor azt írja: „a hazai népességfogyás és alacsony foglalkoztatottság mellett a növekedést, az újraelosztást, a nyugellátás fenntarthatóságát a képzett munkaerő ellenőrzött bevándorlása is segítheti”.
Szintén ebben a dokumentumban áll a következő passzus.: „Bár továbbra is fontos a magyar munkaerő védelmét biztosítani, hazánk gazdaság és munkaerőpiaci igényeit alapul véve, ugyanakkor különös tekintettel a magyar munkaerő egyes szektorokban fokozottabban jelentkező kivándorlására, szükséges a további migráns munkaerő fogadása. Ez főként a szakképzett és szakképzetlen fizikai, valamint a felsőfokú szellemi munkaköröket érinti, ezekben a szegmensekben mutat növekvő tendenciát az egyes munkaerőpiaci szektorokban fellépő tartós hiány.”
Az Orbán-kormány Migrációs Stratégiája azt is megállapította, hogy Magyarország nem befogadó társadalom, és ezen változtatni kell: „Eltekintve egyes szórványos és kizárólag pályázati forrásokra támaszkodó kezdeményezésektől, nincs elégséges, a befogadó társadalmat célzó, a bevándorlásról, a Magyarországon élő harmadik országbeli közösségekről, állampolgárokról és az integrációjukról, a kultúrák közötti párbeszédről szóló tájékoztató tevékenység sem. A magyar média nem minden esetben ad objektív és megalapozott tájékoztatást a harmadik országbeli állampolgárok bevándorlásának és társadalmi beilleszkedésének kérdéséről és magukról az állampolgárokról.” "
És egy régebbi nyilatkozatból:
2001 Orbán Viktor miniszterelnök - „Az elkövetkezendő öt évben Magyarországnak a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több millió külföldi bevándorlót kell befogadnia, jelentette ki Orbán Viktor.”
(forrás: Mandiner.hu, 444.hu)

xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése