2018. szeptember 18., kedd

Sargentini jelentés - muszáj eljelentékteleníteni?


Még alig fogadták el a Sargentini jelentést és máris beindult minden oldalról jelentőségének az elinflálása. Mert én nem látok különbséget a Fidesz érvelése - csak azért fogadták el, hogy ezzel is támadják az Orbán-kormány bevándorlási politikáját - és a között, hogy a legapróbb részletekig tájékozott, a bennfentes információkról mindent tudó pózába vágja magát valaki és szakértőinek tetsző fejtegetésbe bonyolódik arról, hogy ez már az EU Parlament választási kampányának a része, a Néppárt frakcióvezetője Jean Paul Junckert szeretné felváltani, az ő pozíciójára pályázik, az osztrák kancellár felismerte a várható választási erőviszonyokat és más hasonló intimpistáskodó, a Mari néniként "kimondom én az igazságot, lelkecském" színvonalú érveket hallani. Csak éppen az elvek felejtődnek el! Azok az elvek, amelyek megsértését, vagy nem teljesítését éppen a meggyőző kétharmaddal elfogadott Sargentini-jelentés kifogásolta. A "jövőbe látók" hozzáteszik még, úgysem lesz az egészből semmi, valahol kisiklik, kisiklatják, kifullad, azaz - szerintük - az egésznek semmi, de semmi értelme nem volt. Mindeközben az illiberális (szabadságnélküli) állam további építése zavartalanul folyik. Tényleg ne szóljon senki az érdekünkben, mert nincs értelme? Mi se?
Egyébként nem lett volna jó időpont a jelentés tárgyalására, tavaly a Fidesz telerikoltozta volna a világot, hogy az EU beavatkozik az Országgyűlési választási kampányba, amelyre éppen ők rendelkeztek a legkevesebb mondanivalóval, tavalyelőtt a kvótanépszavazást akarták volna befolyásolni, 2015-ben pedig a menekültválságot elkendőzni.
Ahogy "kipaterolták" - sajnálom, ez az ő szóhasználatuk - az IMF-t nehogy programot kelljen csinálni, amit majd ellenőriznek, ahogy globálisan teljesítik - de milyen áron! - a gazdaságra vonatkozó főbb paramétereket nehogy túlzottdeficit-eljárás keretében bárki vizsgálgassa és kritizálja az EU-ból az ő tevékenységüket, ahogy minden porcikájuk berzenkedik már az Európai Ügyészség megemlítése hallatán is, úgy szeretnék elkerülni, hogy a Sargentini jelentésnek bármilyen következménye is legyen, bármiben is módosítani kelljen eddigi tevékenységüket.
xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése