2018. szeptember 8., szombat

A legkártékonyabbról


"...Orbán miniszterelnök a legkártékonyabb magyar politikus a magyar rendszerváltás történetében. Semmit nem adott az országnak, amely fenntarthatóan sikeressé tehette volna, ellenben tévútról tévútra vezeti a saját önérdekeinek, hiúságának és tudatlanságának következtében...."
"...Nem volt még olyan -- az EU-val vagy belpolitikai téren kirobbantott -- mikroválsága az országnak, amelyből sikeresen jöttünk volna ki az ő vezetésével, amelyen a nagy többség nyert volna -- ellenkezőleg. Az ország egyre távolabb kerül egy európai, sikeres pálya lehetőségétől (amelyben a menekültválság mind közül a legnagyobb gellert tartogatja számunkra), és kényszeres vágyakat táplál egy senki által nem ismert alternatív világ iránt, amelyben majd elnyeri a rég megérdemelt jutalmát...."
"...Közép-Európa válsága nem a migrációból, hanem a liberális demokráciája (nem kellő) minőségéből fakad. Magyarországra triplán igaz ez, sőt esetünkben nem is egyszerűen rendszerválság: nem egy Európán belüli, hanem egy Európával szembeni kulturális és identitásválság ez. Egy illúziók és az önismeret hiányának szorításában élő, kellő kompetenciák nélkül cselekedni képtelen, lelkét vesztett nép válsága, amelyik nem képes megkapaszkodni, az ehhez szükséges sikereket és motivációt megszerezni...."
"...A társadalom,.......rendpárti, de fogalma sincs, mi a rend (amit a többség annak hisz, az az erősebb hívásához való alkalmazkodás, az erősebb joga -- az erkölcs és a társadalmi egyensúly helyett), fogalma sincs, hogy lehetne sikeres, emiatt frusztrált, állandó félelemben él, állandóan marakodik, állandó bosszúvágyat táplál, fogalma sincs, hogyan lehetne szabad, nagylelkű, szép -- ami mind szeretne közben lenni, ezért a képe elszomorító, de megható is egyben. Szenved és küzd önmagával, értékeket kerget, amelyek nincsenek, értékeket utasít el, amelyek megmenthetnék, és gyakran fásultan adja át magát a nagyhangú, agresszív, fenyegető megoldásoknak..."
"...Nekünk ...miniszterelnökből, renoméből, és az eredmények mérlegéből is a legrosszabb jut. Nem kell félnünk, lesz elégséges nemzeti egység Orbánnal szemben: amikor az EU belengeti a jogaink egy részének felfüggesztését, visszafogják a pénzek nagy részét, és megfagy a levegő körülöttünk -- tehát olyan nagyon nem aggódok. Aggódok viszont az addigiak miatt -- túl sok idő van még előttünk. Túl sok elveszített hónap, év..., és vajon nem lesz-e már túl késő a visszataláláshoz..."
Részletek Béndek Péter "Magyarország problémája nem a menekültek, hanem önmaga" című cikkéből
xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése