2018. szeptember 29., szombat

A trombita


Új "nemzeti konzultációval" fúj ismét riadót a kormányzat. Ezek a "konzultációk" nem mások, mint egy újkori trombita! Elég volt korábban ebből.
"...A demokrácia többek közt védelmet is jelent, embervédelmet, polgárvédelmet, nemzetvédelmet, nem pedig azt, hogy egész nemzet vagy társadalmi osztály engedelmes csirke módjára nyújtsa nyakát a kés alá..."
Bálint György A trombita
Trombitába fújnak, zöld inget varrnak, bőrövet húznak, röpiratokat terjesztenek, földosztást ígérnek. Mezőberény társadalmi békéjét feje tetejére állította a nyilas uszítás. Megszállták most már azt a tiszántúli községet is, amely azelőtt maga volt a békesség és a mosoly. A leggyönyörűbb pedig, hogy a propaganda egyik részében kendőzetlenül pángermán. Ennél aztán már csak egy gyönyörűbb: az a birkatürelem, amellyel a magyar nemzeti polgártársadalom mindezt tűri. Mi is hívei vagyunk az eszmék szabad terjesztésének. De az eszme legyen csakugyan eszme, magyar és emberi eszme, nem pedig hóbortos rögeszme, nem is szólva arról, hogy minden, még a legnormálisabb szó- és íráspropagandának is megvannak a maga törvényes határai.
A demokrácia többek közt védelmet is jelent, embervédelmet, polgárvédelmet, nemzetvédelmet, nem pedig azt, hogy egész nemzet vagy társadalmi osztály engedelmes csirke módjára nyújtsa nyakát a kés alá. Nem akarunk szigorban túlmenni a törvényeken, viszont alkalmazzuk teljes mértékben a törvény komolyságát. Hál'Istennek, egy elegendő is. Csak aztán alkalmazzuk is, ne engedjük házról házra vinni a téboly fáklyáját. Némítsuk el a demagógia trombitáját, szereljük le ezt az egész ramazurit, amely ma még farsangi komédia, de... Hányszor láttuk már, hogy ami farsanggal kezdődött, vérrel végződött! Be kell kötni a trombita száját. Már eleget ordított!"
1937. január 20.


xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése