2018. szeptember 27., csütörtök

Amit nem tudsz Sorosról, mert nem volt kitől megkérdezned



A TV2-n már elindult az újabb Soros György ellenes gyűlöletkampány. Miért gondolja egy kormányzat, hogy feladata az emberekből a rosszabbik énük előhozatala? Én, pont fordítva gondolom!
Papp Réka Kinga - "Amit nem tudsz Sorosról, mert nem volt kitől megkérdezned. A többiek, a beszélők, meg hazudnak torkukszakadtából.
LAZA, ÁTISMÉTLŐ JELLEGGEL
Németh Szilárd ráküldené a titkosszolgálatokat a Sorossal együttműködő szervezetekre, az imént hazudta épp a Pesti Srácoknak. Hadd hívjam fel a figyelmet arra a kemény tényre, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége 1989-ben hárommilló forintot (mai értékén 60 és 100 millió forint közötti összeget) kapott hálózatépítésre. Ugyanennek a pártnak a vezetője, a hajdani első magyarországi Soros-ösztöndíjasok egyike, bizonyos Orbán Viktor 2010-ben személyesen állapodott meg Soros Györggyel arról az egymillió dolláros felajánlásról, amellyel a megátalkodott tőzsdespekulánsként emlegetett emigráns magyar a vörösiszap-katasztrófa kárainak helyrehozásához járult hozzá. A kormány legújabb koncepciós vizsgálatát éppen ezért célszerű volna önmagával kezdenie.
Közvetlenül utána folytathatják a rengeteg kórházzal, ahová Soros-pénzből kerültek CT és MRI készülékek, és az egyetemekkel, ahová az ő alapítványa vett fénymásológépeket; nem szabad kihagyni az összes létező általános iskolát, amelyek tanulói éveken át kaptak ingyen ebédet a kilencvenes években a Soros Alapítványtól. Ezek persze csak a kezdetek, azóta számos hasonlóan veszélyes ügyet finanszíroztak már Soros-pénzből, például nyomortelepek rehabilitálását Lázár János polgármesterkedése idején Hódmezővásárhelyen és több másik településen, a haldoklók méltó kísérését biztosító Hospice Alapítány működését, a Göncz Árpád által alapított, fogyatékosokat segítő Kézenfogva Alapítványt, és számos romákat, melegeket és más kirekesztett csoportokat, valamint bántalmazott nőket és gyerekeket képviselő érdekvédőt és jogsegélyszolgálataikat.
Ha a kormánynak valóban nincs jobb ötlete az operettháborúskodára, akkor újra elővehetik a jogvédő TASZ-t, akik Orbán Viktor is képviselték már peres ügyben; a szintén jogvédő Helsinki Bizottságot, ahol Lázár János gyakornokoskodott, illetve a Közép-Európai Egyetemet (CEU), ahol Kovács Zoltán kormányszóvivő is végzett.
Soroljam még?
A Soros-támogatásokat lehet kritizálni, lehet velük elégedetlennek lenni. De hogy azok ne a magyar társadalom szolgálatára lennének kiosztva, a legostobább aljas hazugság. Ez sokunk számára evidens, mégis leírom, mert ezt azoknak is el kell mondanunk, akik nem látták még közelről a civil szférát.
A legszomorúbb, hogy Soros Györgynek legfeljebb rosszul esik, de nem teszi tönkre sem őt, sem az ő pénzéből működő Nyílt Társadalom Alapítványokat egy ilyen buta és álságos támadás. Nem is először találkoznak ilyennel: kaptak már ilyet a híresen brutális Azerbajdzsánban, Erdogan illiberális Törökországában, Putyin Oroszországában. A központi hatalomnak ez a koncepciós hajszája azonban hatékonyan tönkretehet olyan civil szervezeteket, akik évek, évtizedek óta a magyar állam hibáit kompenzálják, egy összeomló társadalomban életmentő szolgáltatásokat nyújtanak családoknak, nehéz helyzetű embereknek, és eközben világbajnok módszertanokat dolgoznak ki. A magyar civil szférában ugyanis, bár ez nem feltétlenül látszik ebben az ellenszélben, hatalmas tudományos, szakmai és menedzsment-tapasztalat, sok kreativitás, rengeteg nagyon naprakész tudás halmozódott fel. Egy valamirevaló kormánynak nem kellene feltalálnia a spanyol viaszt, csak hallgatni azokra a szakmabeliekre, akik kipróbált módszerekkel képesek akár egészen kilátástalan helyzeteket is hatékonyan kezelni. Mindezt most már jó ideje egyre nehezebb körülmények között, javarészt állami támogatás nélkül csinálják, a szakértelmüket pedig ingyen odaadják.
Ezeket az embereket küldi most padlóra a híresen puha fülű legfőbb rezsiharcos, ez a kivételesen intelligens ember, a hajdani birkózó Németh Szilárd. Valaki szólhatna neki, hogy a sportegyesületek is civil szervezetek. Amúgy.
Kérdezősködéseket megelőzendő: igen, rövid ideje én magam is dolgozom az OSF-fel és dolgoztam már, jelenleg is dolgozom OSF által is támogatott projektben. Ha sikerül megnyugodnom és befejeznem, meg is mutatom majd, mert büszke vagyok rá. Értelmes, tisztességes munka. De enélkül is pont ezt gondolnám a lassan tíz év alapján, amit magyarországi civilek segítésével töltöttem, mint szakújságíró és kommunikációs szakember.
A tisztánlátás érdekében pedig érdemes megjegyezni, hogy a Soros Alapítvány 1984 és 2007 között működött és a demokratikus átmenetet segítette Magyarországon. Ez a szervezet ma már nem létezik, viszont ma is működik a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) hálózatának magyar tagja. Az OSF budapesti irodája egy régiós központ, Közép- és Kelet-Európában, valamint Közép-Ázsiában aktív."
xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése