2018. szeptember 8., szombat

Egy politikába tévedt szereplőről


Újra és újra hallom, milyen hihetetlen politikai zseni ez az Orbán Viktor, hiszen még a horrorbohóc Trump elnökségét is megjövendölte.
Nézzük csak a "politikai zseni" utóbbi néhány napját. Találkozik a szélsőjobboldali, neofasiszta jelzőkkel ellátott olasz belügyminiszterrel Salvinivel és az Európai Unió átalakításáról, hatalmi pozíciók megszerzéséről delirál vele együtt. Majd elrohan Kirigizisztánba egy kis ázsiai diktátortalálkozóra, ahol sutba hajítva EU-s törekvéseit a türk népeknek a világ fejlődésében játszott főszerepéről és a közös leszármazási és nyelvi rokonságról ad tudományos kinyilatkoztatást. Majd muszkavezetőként nemsokára rohan Putyinhoz jelentést tenni és újabb segítséget kérni zavaros "politizálásához". Mindezt olyan odaadással, mintha ezek a figurák a legjobb barátai lennének. Talán már elment a kedve a közmondásoktól, másképp eszébe jutna: "Madarat tolláról...!"
Az, hogy kiket tart valaki mértékadónak a maga számára, az visszaminősíti őt is! Ha ázsiai diktátorok, neofasiszta demagógok, a demokrácia esküdt ellenségei a példaképei, rajtuk csügg, őket idézi áhítattal, akkor valami rothadás lehet az illető értékrendjében amelyből a hazai politika számára előrevivő tett vagy gondolat nem születhet.
Jó példa erre a horrorbohóc Trumpon csüggés esete is, még akkor is, ha csak trófeaként tekint rá, egy közös fotó erejéig, amelytől személyes nagysága bizonyítását reméli. Sem Trump személyének kiválasztása, sem elnökjelöltségének támogatása nem az ő politikai zsenijét igazolja.
Nem tudom, politikával foglalkozó embereknek, hogy lehet ilyen rövid a memóriájuk. Orbán Viktor az elmúlt három USA elnökválasztáson mindannyiszor a republikánusok jelöltje mellett állt ki. Korábban a republikánus konvención az aréna legfelső kakasüllőjén fotóztatta magát a magyar honpolgárok részére, Obama második jelölésekor közölte, hogy Obamának nincs mondanivalója az amerikai nép számára. A hihetetlen politikai érzék titka az volt, hogy a demokraták nyíltan nem kértek belőle, azt hitte a republikánusoknál még keresgélhet valamit.
Nem csinált legutóbb se mást, mint a korábbi ciklusok jelöléseinél, beragadt a republikánusok támogatásába.. Politikai "zsenijére" jellemző a pankrációbajnok, életében egy könyvet se elolvasó, zavaros személyiségű Trump mellett állt ki. Inkább hallgatott volna. Si tacuisses......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése