2018. szeptember 29., szombat

Lesz-e többlet?


A Kedves Vezető különböző nyugdíj-pótló juttatásokkal kíván kedveskedni az ő népének.
Az Országgyűlési választások előtt - nyilván csak véletlen az egybeesés - kedvcsináló, szavazatvadász mellékízzel már kiküldték az Erzsébet utalványokat, most újra a Bajnai kormány által létrehozott lehetőségről a nyugdíjprémiumról beszélnek. Érdekes módon, bár közel nyolc éve harsogják, hogy "Magyarország jobban teljesít", és trükkök százait vetik be ennek bizonyítására, első alkalommal mégis csak 2017-ben gondoskodtak ennek utalásáról, ezzel némi választási kampány mellékízt kölcsönözve ennek is.
Én az ezévi utalásokat két részre bontom magamban. A kiutalt összegből, az utalvány névértékéből levonom a tavalyi utalást, és a különbözet - ha van ilyen - lesz az ezévi gazdasági teljesítmény alapján érkezett összeg.
Indoklásom, ha a GDP az előző évi szinthez képest nem változott, hanem az EU támogatásoknak és a külföldön élő magyarok hazautalásainak köszönhetően nőtt, valamint az infláció is inkább növekedett, mint stagflációba fordult volna, ha a bérszínvonal is nőtt, és nem csökkent, akkor a tavalyi nyugdíjkiegészítő juttatások bekerültek a bázisba, ezért a költségvetésnek ezek - elvileg - nem jelentenek többletkiadást, és ezért érdemes kizárólag a különbözetre, mint többletre koncentrálni.
Kivétel ez alól az az összeg, ami már beépült a havi nyugdíjba.


xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése