2018. szeptember 8., szombat

Meglátni a lehetőséget!


Három éve írtam a menekültválság kitörésekor. Talán nem bontottam ki teljesen, amit el akartam mondani, tanulságos lehet újra elolvasni és belegondolni hova jutottunk

Meglátni a lehetőséget.

A menekültekkel kapcsolatban ez a fő problémám: Az egyik politikai oldal úgy zárná ki őket az országból, hogy közben teljesen ellehetetlenüljenek, emberileg is, a másik politikai oldal szép csendben asszisztálna ahhoz, hogy minél gyorsabban hagyják el nyugat felé az országot. Egyik sem gondolja, ezzel talán egy lehetőséget is kapott az ország.
Az egész ott kezdődik, ha a menekült számára nyilvánvalóvá válik, hogy az adott országban ellenségesen fogadják, akkor ő is ennek megfelelően fog viselkedni. Ha nem mehet oda a rendőrhöz, vagy az államszervezet valamelyik képviselőjéhez, akkor rejtőzködni fog, kerülő utakat keres, és előbb-utóbb megéhezik, megszomjazik, tisztálkodni szeretne, és nem tudja honnan és kitől kaphat segítséget. Megpróbál hát gondoskodni magáról, ami megint csak ellenérzést szül.
Miért nem lehet őket barátságosan fogadni, megkérni várjanak néhány napot, amíg a megfelelő egészségügyi szűrést elvégzik, a szükséges védőoltásokat megkapják? Közben az egyházak képviselői, a lelkiatyák, pszichológusok, szociológusok, szociális munkások elbeszélgetnek velük honnan jöttek, mi az oka a menekülésüknek, hova tartanak, milyen formában lehetne számítani rájuk. És természetesen megpróbálják őket megérteni és közben oldani a bennük lévő sokkot, megpróbálják elérni, hátha kicsit felengednek, feloldódnak.
Magyarországon a KSH szerint 1981 óta 737.000 fővel csökkent a népesség, és ebben a számban nincsenek benne az orbán-kormány elől menekülők százezrei.
Csak az egészségügyben 12.000 ápoló hiányzik. Nyilván ketté lehet osztani az ápolói feladatokat, és nem veszélyeztetve a jelenlegiek amúgy is sanyarú bérhelyzetét, a szükséges szakképzettség és a szakfeladat ellátásához nélkülözhetetlen nyelvi tudás megszerzéséig egy egyszerűbb, a jelenleginél alacsonyabb bérezésű feladatokkal megbízni az arra vállalkozókat.
De lehet hallani a hírekből, hogy orvosok, mérnökök a legkülönfélébb szakmák képviselői is vannak a menekültek között. Sok vállalkozás azért nem tud bővülni, új munkákat elvállalni, mert nem áll rendelkezésre megfelelő számú szakképzett munkaerő.
A kormánypropaganda megállás nélkül zengi, Magyarország az Európai Unió legdinamikusabban fejlődő gazdasága, részükről nem merülhet fel olyan ellenvetés, hogy nem jönnek létre ennek következtében új és új munkahelyek.
Vajon támogatná-e az Európai-Unió a munkahelyteremtést Magyarországon, ha azt mondanánk, néhány tízezer menekültet befogadunk és szeretnénk őket kiképezni és munkával ellátni? Szerintem igen!
Meg kellene látni vagy keresni ebben a helyzetben az ország és a menekültek sorsának jobbrafordításához adódó lehetőséget.
2015. augusztus 7.


xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése