2018. szeptember 20., csütörtök

Köztársaság-téri szégyen


A volt Köztársaság téren felakasztottak egy bábut amelyre Újhelyi István arcképét ragasztották. A barbár, közönséges tett indoka feltehetően az volt, hogy Újhelyi István MSZP-s Európa Parlamenti képviselőként megszavazta a Magyarország védelme érdekében született Sargentini jelentést. A Fidesz kormányzati tájékoztatónak nevezett újabb gyűlöletkampánya így indul, milyen lesz a folytatás?
Emlékszünk a Köztársaság teret néhány éve átnevezték, remek alkalom volt ez Kocsis Máténak, akkor józsefvárosi polgármesternek, egyben fideszes szóvivőnek (talán az akkor éppen aktuális címében nem tévedek), ma országgyűlési frakcióvezetőnek, hogy kivonszoljon egy nagy létrát a térre, és személyesen, két kis kezével húzza át az egyik utcanévtáblán lévő "KÖZTÁRSASÁG" szót, a sajtó nyilvánossága előtt demonstrálva mit is gondol a Fidesz a demokráciáról, a republikánus elvekről, a köztársaságról, az alkotmányról és az alkotmányos elvekről, melyeket azóta mind a sutba vágtak.
A Köztársaság teret 1956-ban is Köztársaság térnek hívták. A Magyar Dolgozók Pártja székházának elfoglalása után a halottakkal, a sebesültekkel, a magukat megadókkal szemben sem emberségesen, sem a hadifoglyokkal szembeni bánásmód előírásainak megfelelően nem jártak el, hogy egészen finoman fogalmazzak. Igaz, akkor még a hadifoglyokkal való bánásmódot nem oktatták az iskolákban, ahogy azt manapság tervezik.
A bábu akasztása, Újhelyi István "wuduzása" önmagában is mélyen elítélendő, alávaló cselekedet, ezt még összehozni 1956-os reminiszcenciákkal, akár az ÁVÓ, akár az MDP utáni állampárt képét valakire így ráidézni ez az emberi lélek legsötétebb bugyrainak a kiömlését vetíti előre, és mindegy is, hogy ezt a gyűlöletkampány hatásaként megfelelési kényszerből, vagy az alvilági "politizálás" megrendelésére csinálták.
Én több mint két évtizedig a Köztársaság téren laktam, abban az időszakban nősültem, végeztem el a főiskolát, kerültem bele a politikába, próbáltam önkormányzati képviselőként is megtenni a magamét demokráciánk kialakításában, működtetésében, de az én akkori lakásomon dolgoztuk ki a rendszerváltás előtti első elfogadott demokratikus politikai programot, a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaságét.
Az Újhelyi Istvánnal szembeni inszinuáció miatt nagyon szégyellem magam. Jobban, sokkal jobban kellett volna csinálnunk mindent, hogy ilyenek ne történhessenek meg!

xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése